• Salam Satu Bloggers. It's been a while since d last update of ma dear friend, Ally L. So, here he came up with another short entry, which he submitted to me like two months ago. Aha-aha *gelak innocent. Ok then. Baca je, pendek je ni.


    10 Things I know About Anasyg

    -Talkative
    -The slowest eater
    -The one with the biggest appetite
    -Sleepyhead
    -The one with the longest ‘make up’ time.
    -Friendly
    -Hard worker
    -A good friend
    -A Glee-tastic fan
    -Movie maniac

    Well, as stated in the title, 10 things I know about him. Not more not less but that’s not all. 3 years is not a short period anyway.

    p/s Anasyg: Hamboi...sleepyhead ko cakap aku Li, tp mmg benar pun sume2 10 benda ni. Thanks Li...thanks. *huh.

    Do visit Ally L. blog's here
  • Salam Satu Bloggers

    Maybe u people have read the 20 ways to annoy your roommate from this entry. Now, here's a chance to annoy o act insane to ur parents.

    Notice: May lead to A SERIOUS relationship consequences. Safety first is highly recommended.

    1. Follow them around the house everywhere.
    2. Mooo when they say your name.
    3. Run into walls.
    4. Say that wearing clothes is against your religion.
    5. Stand over them at four in the morning with a huge grin on your face and say, good morning sunshine
    6. Pluck someone's hair out and yell, "DNA"
    7. Wear a sticker that says, "I’m a retard"
    8. Have 20 imaginary friends that you talk to all the time.
    9. In public yell, "No Mom/Dad, I will not make out with you!!"
    10. Do what they actually tell you.
    11. Jump off the roof, trying to fly.
    12. Hold their hand and whisper to them, I see dead people.
    13. At everything they say yell, Liar !
    14. Try to swim in the floor.
    15. Tap on their door all night and shout 'Hurry open the door! Hurry...they're trying to catch me!'

    Try them, it might be fun. Well, personally I've tried number 10. It felt good.
    Ngee...
  • Salam Satu Bloggers



    Hey hey hey, dah seminggu puasa kan. Cepatnya masa berlalu...Korang sihat? Sorrylah mana2 blog yg Anasyg tinggalkan link nak cari kuih la, nak cari bubur lah, nak cari kacang la, in fact-mmg nak cari pun. Sengaja memeghiahkan blog korang, dan mengeratkan hubungan antara blogger, takkan nak follow je, kalo camtu bek takyah, singgah2 la blog yg korang da follow tu, tinggalkan komen dua tiga entri, pastu semakkan shoutbox diorang. Hahahaha...sah2 blogger tu serang blog korang plak, see?

    Oh, back to d point, sapa ta tau entri Pass d Popcorn ni boleh gi semak kat Posties k. So, pagi2 sabtu ni, nak share Anasyg punya favorite tv-series yakni Korean Variety TV-Show : Running Man/RM ! Yay yay yay !


    So, member Anasyg si Encik Paan nilah yg memperkenalkan citer ni. Dia amik dari member pompuan kitorang, Cik Fiza dan Cik Ziey. Mula2 layan Family Outing, ala2 home stay gitu konsep citer dia, then dapat episod Running Man ni, mmg terus layan. Dahlah lawak ta hengat. 

    Show dia pasal mamat2 + sorang awek kena main game along the way, at d same time conducting mission given. Depa ada macam2 varieties of mission, time awal2 episod dulu, kena cari clue utk keluar dari bangunan, which ol of em are locked up inside. Then dia berubah kepada 'find the guests' game, dan macam2 minor mission sebelum acara utamanya, ol time favorite : TEAR THE NAME TAG !

    Anasyg skip2 je kalau terbosan-ulang suara, terbosan. Mostly episod dia mmg takkan bosanlah, cumanya kalau guest dia ahjussi ahjussi tuo2 tu, eden ta goma sangat-so skip2 sampai game tarik2 name tag tu. Syiok weh. Boleh pg download kat SINI, tp kualiti dia tahap normal lah, kalau nak yg HD punya boleh download kat SINI, tp yg ni lambat sikit dia buat subbing. Kalau kat KShownow tu dah eps 103, kat ISub tu baru eps 89 gitu ar. Anasyg jarang pg ISub tu. 

    Running Man ni, since it was release on July 2010, tp Anasyg start tengok taon lepas, time sem 5. Broadcast ke Malaysia ni lambat skit kut. Anyhow, bulan ni anniversary depa ke 2 la tp episod utk anniversary ke 2 ni belum keluar lagi. Anniversary pertama time eps 52 if I'm not mistaken, tang Min Soo dtg jadik hunter kat theme park tu. Ooo scary woh. Nak download yg tu terus? Klik SINI k. 

    Wokeh, withour further ado, meh nak citer pasal d characters involved in the show. 


    Diorang ni ada 8 orang at first, subtract d lady: dan tambah Si Joong Ki, tp oleh kerna beliau ada commitment drama dan lain2 dia check out pada episode ke 41 kalo ta silap. *sedih sob-sob. Nanges Anasyg time tu. So, meh kita chengkih-out member2 Running Man ni. 



    Hehe...nama dia Yoo Jae Suk. Dia ni kalo kat Malaysia, ala2 Aznil gitu. Popular dia, dan personaliti dia. He's a good MC tho and a very responsible Hyung-nim. ^^, ntah betul ntah idok honorifics aku ni, n of course, he's one of ma favorite RM member. His super strong instinct, and also reliable Running Tactics made him the King of Hiding and Running when the chasing begin. Lol-dia ni selalu bertindak sebagai ketua sepanjang program. Kata pun MC kan...


    Kat sebelah kiri tu k. Nama dia Ji Suk Jin. Paling tua sekali dalam grup ni, paling mischievous, paling lumpy, paling...argh, tak suka la Suk Jin ni, but sometime...ada gak dia menunjukkan kepandaian dia, tho Anasyg pun ta hengat-pernah ke dia menang ea? Jadi main act tu adalah, dalam episode Sherlock Holmes ngan Spy with Kwang Soo. Dia ni compliment the grup lah. 

    Jgn persoalkan kenapa Anasyg letak satu je gamba Suk Jin...tadi dah cari kat google, yg ni je nampak hensem skit. Lalala...moving on. 





    Hamboi...sampai tiga gambo mamat ni. Hey hey, He's one of ma favy too ok. Selain hensem dan gagah perkasa-dia ni jugak terlampaulah competitive. Kim Joong Kook. Dikenali ngan nama Commander, sbb suka sgt gado2. At d beginning of the show, I despise him, tho knowing him bit by bit thru d eps, I somehow fond of his traits. Nampak je ketak2 dia ni, romantik gitu. Oh, ahjumma-ahjumma semua berkenan kat si Joong Kook ni, n ma abang teramatlah ANTI dia ni. Hehe...



    Ha Dong Hoon, si comel ni, umo da 33 tp perangai cam bdak2 comel. Yg pasti, dia ni mmg la comel teramat. Kiyo ! Dia pakai spek besar tu da macam Pororo, comel gak cam dia. A very cunning spy, expert in acting, n also d original icon of betrayal, selain Kwang Soo. Kalau jadik spy je, dia ni mmg salah sorang yg hebak menjalankan tugas sbg spy. Comel kan dia, comel kan? tp skang ni dia tengah work-out utk come back album, so badan chubby montel dia dah jadi biskut kering. Oloh...


    Gary-sii, sbb dia ni dari Busan so dia punya accent Korea tu pun ada lain skit *bajet cam tau cakap Korea je Anasyg ni, tp mmg lawak tau Kang Gary ni, dia akan end every word dengan perkataan-Seum Dwa ! dan dia suka cakap Stress ! comel one time, blur another...pelik sikit, and a very reliable companion, also a very skilled member of RM. Suka tengok Gary together-gether ngan Ji Hyo, as they are Monday Couple. 



    Kiyo ! 



    Hey hey, Kwang Soo ya ! Selalu cakap camni kat ma abg, pastu nnt dia tarik muka. Apa kwang soo kwang soo...Now, he is the real deal Icon of Betrayal. Kwang Soo d framer, betrayer, takleh pakai, mengong, buat sakit ati, dan...perosak plan. Dalam masa satu saat dia boleh ubah fikiran dia dari sokong orang...kepada KHIANAT orang ! He's still RM-complimentary member. His dance skill is ol over d place, tho still laughable n his body parts are quite useful-mcm itu long arms to grab tags, haha-ta haci ! Oh, n fyi, he's a professional part-time model, Achaner tu Johan? Profile dia dan...errr Gi google gamba2 dia. Berdarah hidung, ta memasal batal puasa korang, plus his height is 190cm, beat dat ! SINI SINI




    Bunga dalam taman. Cik Song Ji Hyo, Hot Hot Hot. She's one of ma favorite characs gak. Indeed she's a girl. She's an actress, and a tv personality, but...itu tidak menghalang dia utk bertindak agresif dan ta maenlah coverina coverina ni dek non. Dia make up pun tak pakai tebal2, this one eps, dia spray toner je. Mmg terboek, kalau nak gigit pihak lawan dia gigit, kalau nak tendang, dia tendang, kalau nak tarik rambut, dia bedalkan aje. Had won several missions ol by herself, I am so proud of u lah Ji Hyo. Her nicky is Ace Ji Hyo, as her skill to beat the boys in the groups cannot be underestimate, yet maintain her natural beauty. Oh, dan Anasyg perasan, dia ni selalu je kena pair ngan Suk Jin kalau tak cukup guest pompuan, maybe sbb dia sorang je yg tau nak layan Suk Jin secara proper at d same time menghormati senior tu. 


    Aha ! Nilah Song Joong Ki, yg da walk off the set, sbb ada komitmen laen. He's cute tho, cuter than Haha, sebaya ngan si Kwang Soo tu, has better IQ level than Kwang Soo, tp...kinda useless when it comes to individual skills. Dia masih mencari-cari, apakah kemahiran dia, sbb mostly apa yg dia buat semua tak kena. Haha, comel je. Oh, comel-comel gak, batal puasa tengok dia makan coklat kat bawah ni. Tergugat iman.



    Yang ni? Aha...tak tau. Anasyg tak tanggung kalau korang ter'buka' puasa.

    Ol n ol, Running Man nilah tempat Anasyg belajar perkataan Korea sikit2, mcm aigo, omo, daebak, dan honorifics2 yg berkaitan, hyung (laki pada laki) oppa (pompuan pada laki) unni (pompuan pada pompuan) noona (laki pada pompuan), ahjussi (pok chek-pok chek) ahjumma (mok chek-mok chek), dan banyak lagi lah. Those simple greetings pun, rasanya ramai dah tahu kut, cam Anyeong-sayeo, Kamsa-hamnida, mind d spelling ye. Oh, dan Saranghae *pfft, semua org da tau kut ni. 


    Sorry for the long post, kalau korang terasa nak tengok show ni, boleh gi download link yg Anasyg da bg kat atas nun k. Running Man ! Hwaiting ! 

  • Frankly saying, Anasyg ta pernah interested nak join mana2 contest or segment, kecuali sebelum ni, ma first ever contest kat blog Daniel Adie tu *which I don't even win, buat muka frust. Kali ni, Blog Fadzmie ada buat segmen. Tadi nampak kat chatbox Anasyg, dia jemput Anasyg pg join segmen Pencarian Super Bloglist dia. Nampak ta perkataan dijemput tu? Bongkak sungguh kau Anasyg, tunggu dijemput baru nak masuk. Alah lepak ar...peace yaw, feeling2 VIP nak kena dijemput. 

    Katanya: Nnt dia akan terjah blog dlm bloglist dia tu SETIAP HARI dan dia akan pick 3 random lucky blogs utk hadiah top up RM50. Wah2, lumayan kan? Hey Fadzmie, jgn terjah saja, komen2 sekali. Anasyg memeriahkan segmen je k. Mencipta seorang lagi kenalan blog. Manalah tau, boleh jadik blogger ketat. Kan kan kan. Korang yg lain2 tu, takyah join ar, nnt makin payah aku nak dapat top up. Haha-gurau je k. Klik gamba tu. Finger crossed. 
  • Salam Satu Bloggers


    Hai kengkorang. Puasa camne? Ok? Ibadah2 lain camne? Ok gak. Cun...ciom skit *eh takleh, batal puasa. sep sikit. *pap. Sesapa yg ada add Anasyg kat fb tau da kut baru2 ni Anasyg ada publish status tak senonoh meng-'ekspreso'kan rasa tidak puas hati pada logo dan tema baru sempena Sambutan Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke 55. Alah ramai dah tau kes ni, sbb logo ni di-release pada 24hb kalau ta silap. So dgn semangat jitu, hati kental dan kegegehan mencanak mencari info *korang mampu cari info sebelum saho? Anasyg baca berlemon-lemon blog ngan forum utk mengetahui ape ke jadahnya yg sedang berlaku ni. Nak tengok logo nye? Hee...niha.

    Ze8vB
    Sangat tahi

    So, summing up ! 

    Dari apa yang Anasyg baca, logo ni disahkan dan di-release oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, manakala org yg bertanggungjawab design logo tu masih tak diketahui. Adalah ura2 yg cakap, designer dia tu ialah awek baru masuk 2 ke 3 bulan kat department tu, then terus ditugaskan utk design logo. Well...itu rumors k, Anasyg pun ta bape sure nak percaya ke idok. Bagi Anasyg, yg nak disalahkan tu, org yg approve logo tu. Eh, hello...cer tengok logo2 Hari Kemerdekaan Malaysia yg sebelom2 ni, elok je. Proper n d message was conveyed successfully. 

    Click on the slide!
    Click on the slide!

    See? Eventho logo taon 2000 diguna pakai berturut2 sehingga tahun 2006, tp logo tu paling terkesan dalam ingatan Anasyg ni, sbb sambut merdeka kat skolah guna logo tu. Then, dtg plak logo recycle 3 taon tu (2009, 2010, 2011) Logo 1 Malaysia yg mula diperkenalkan time PM-Najib Tun Razak. Its fine with me, as long as the theme is appropriate. Ni yg tak sedapnya, dah lah logo taon ni di-Microsoft Word-kan, tema plak : Janji Ditepati. D F.C.U.K ? Tiada nilai Patriotik langsung.

    Kita ni nak sambut Merdeka utk mengenang jasa tokoh2 kemerdekaan yg dah ol out, sweat n blood menjadikan tanah melayu ni tanah yang merdeka dan dapat mentadbir sendiri. Banyak forum dan blog yg Anasyg lalu lalang tadi, semua tengah panas duk mengutuk maki hamun authority yg sambil lewa approved theme kali ni. 

    1.Janji Ditepati tu ialah slogan Parti Barisan Nasional sempena pelbagai inisiatif mereka dalam menolong meringankan beban rakyat Malaysia. *ni realiti k. Baucer2 tu semua, I gotta admit it does helped in certain ways. 

    2. Dgn logo yg mcm shit, dan tema nampak ke-BN-annya, sorry to say, tak menunjukkan semangat patriotism langsung. Apa kena mengena Janji Ditepati dengan kemerdekaan Malaysia? Malaysia is all about Perpaduan Rakyat Berbilang Kaum cubalah jadi sensitif sikit. Ini main tangkap muat je. 

    3. Lastly, TUKAR LOGO. It was Overly Simple dan kesemua elemen dalam tu takleh nak kait-mengait dengan Kemerdekaan Malaysia EXCEPT ... colors. Tu je? And they figured out how...


    Korang pun boleh buat, sebab ada tutorial kat YouTube - SINI dan cara2 nak buat kat Photoshop (guna Word atau Powerpoint pun boleh gak). Rujuk bawah. 


    Blog2 dan Forum2 yg hangat membincangkan tentang penarikan semula logo dan ramai jugak secara percumanya designkan logo baru. Boleh check kat Link2 bawah ni ok. Kalo korang rajin, baca dari ulasan admin sampailah ke komen2 caca marba orang ramai yg mmg nampak beno Menci Keji pada logo dan tema baru ni. 


    Antara logo2 yg diorang cadangkan. LAWA KUT ! 

    *kredit kat blog2 dan forum2 ni Anasyg just nak share k. I DO NOT OWN ANY OF THIS LOGOS AND I HAVE NO RIGHT ON THEM WHAT SO EVER. Kalau ada tuan empunya logo yg come across this blog, please lemme know ye. (^^,) jgn risau, sy tiada niat plagiat. Sekadar perkongsian dan promo percuma. 





    Konsep Logo Merdeka ke-55

    Konsep Logo Merdeka ke-55

    Konsep Logo Merdeka ke-55

    Konsep Logo Merdeka ke-55










    SO MUCH WIN KAN? SO MUCH BETTER than the previous one, but unfortunately...d one yg dicaci maki itulah yg sudah diapprove. Bukti? Logo tu dah diupload masuk dalam MalaysiaMerdeka.gov dah pun. Link SINI

    I know, maybe some of u DO NOT CARE A THING about this, but here's d catch. Malu la weh, kat generasi anak2 kita nnt yg haruslah dah adbans-adbans technology-nya, n one day, when its their turn to create a logo on their own, diorang mesti nak tengok contoh rite? Pastu diorang pun pergi kat archive n come across this HIDEOUS logo...shame2 on you. #eh, shame on us...dengan tema yg cam harom. 

    In one of the blog I read, pihak Pakatan Rakyat telah menggesa kerajaan mengubah tema sambutan kemerdekaan tahun ini kepada tema yang lebih inklusif. Boleh rujuk SINI utk berita penuh. Dan ada jugak admin forum yg cakap, mcm sengaja je diorang buat isu logo oh dinch ni sbb nak tarik perhatian golongan muda spt korang2 yg tengah baca ni, dan bagi perhatian skit kat logo dan tema kemerdekaan tahun ni. Yolah, sebelum2 ni sapa pun tak peduli logo nak tunggang terbalik ke, nak warna oren ungu kelabu taik itik ke, tp skang-nampaknya semua orang dah put an eye on this issue. Good2 sangat mereka ni. 

    It took me around 3 hours to collect all these info- as I'm not the type of blogger that only wanna write what I read, but I wanna understand what I read so that I can reread it to ol of ya. Peace.

    Sorry for the long post. Dah boleh bukak fb korang balik k. Terima kasih sudi baca, meh ciom lagi *ta puasa ke apa Anasyg ni. 
  • Salam Satu Bloggers

    25 Julai 2002

    Ada seorang kanak-kanak perempuan. Terpisat-pisat matanya menahan ngantuk yang terawang-awang antara kelopak matanya. Menunggu masa untuk tertutup, kalau dia kuat sikit, mungkin dia akan terus terjaga, tapi dia kalah. Dia terbaring tidur. Nyenyak sekali dia lena. Diulit mimpi indah. 

    Dia terjaga. Dia bukak mata. Ada lilin menyala kat depan dia. Ada 9 batang lilin menyala. Tiba-tiba dia terdengar suara dari kanan dan kirinya. 

    "Selamat hari jadi...selamat hari jadi...selamat hari jadi kakak. Selamat hari jadi." Ada abangnya dan beberapa yang dia tak kenali. "Tiup lilin" suara ibunya di sebelah kanan. 

    'FUH' kesemua 9 batang lilin yang menyala itu terpadam hampir serentak. Yang lain bertepuk tangan. Dia menunjukkan barisan giginya yang putih. "Sayang anak abah" suara abahnya. 'CUP' kucupan dari abahnya. "Sayang anak ibu" suara ibunya. 'CUP' kucupan dari ibunya. 

    "Cepatlah potong kek!" abang dia ada kat depan kek menunggu utk disuakan sepotong. 

    Kemudian ada seorang budak lelaki mendekati dia selepas majlis tamat. "Jah, selamat hari jadi. Nah" dia menghulurkan sesuatu. Budak perempuan tadi menyambutnya. "Apa ni?" soalnya. "Bukaklah" dia tersenyum. Giginya tidak semua ada. Rongak kiri kanan. Budak perempuan itu mengoyakkan balutan yang tidak kemas itu. Ada dua biji lilin petak warna hijau. "Eh...lilin!"

    ...

    10 tahun kemudian

    Cuma nyalaan lampu neon warna oren yang pasangannya sudah terbakar, itu sahaja yang menerangi ruang tamu malam itu. Seorang perempuan dan seorang lelaki berjaga di sebelah seorang wanita tua yang sedang terbaring di hadapan mereka.

    "Babe...selamat hari lahir." ucap lelaki tadi. "Tak sangka, dah 19 tahun kita bersama...maksud aku-kaulah. Aku dah 21 tahun dengan kau. Macam2 yang kita dah lalui sama2 kan." dia tersenyum menampakkan barisan giginya yang elok tidak lagi rongak kiri dan kanan.

    "Thanks babe." mereka seakan berbisik, takut wanita tua tadi terjaga. Dia tak sedar yang matanya sudah berair. "Walaupun aku tak rasa macam hari jadi aku...tapi kalau kau yang wish kat aku, aku dah rasa cukup dah. Thanks babe."

    "Sayang kau babe" lelaki tadi masih senyum.

    Sepanjang pagi itu mereka berjaga, takut2 wanita tua tadi mengerang mintak air, mintak dilap muka dan dahinya, minta ke bilik air. Dan sepanjang pagi itu mereka bercerita tentang kali pertama mereka berjumpa. Dua2 tak ingat bila, tahu2 je mereka dah serapat ini, bagai isi dengan kuku. Tidak boleh dipisahkan dan berkepit macam belangkas.

    Sebab masing2 pegang rahsia besar antara satu sama lain. Antara diorang ni, mmg takde nak pendam2, semua benda diceritakan, sbb dah masak dengan perangai masing2.


    Hari ni, 25 Julai 2012 ialah hari lahir sepupu Anasyg yg ke 19. Selamat hari lahir babe-semoga panjang umur, murah rezeki dan sentiasa diredhai Allah. 

    Ada yang nak ngorat dia? Sorrylah brader, dia da ada pakwe. Hehe peace yaw.
  • Che Min hantar entri ni kat Anasyg pada 22.7.2012 tapi Anasyg publish pada malam ni. Sorry ea Che Min, ta berkesempatan.


    Ahad 22/7/2012

    Alhamdulillah hari ini dah hari kedua Che Min dan umat islam menunaikan ibadah puasa...hehe...hari ini hari ke 22 Che min bekerja part time disebuah kiosk pakaian baby.. Che Min selalu buat part time dekat kiosk ini sebab kiosk ini milik kawan Che Min. Hari ni Che Min jaga dari pagi sampai petang sebab hari ini Che Min cuti so buat la part time dekat sini cari duit lebih dibulan puasa ni..hehe..dipendekan cerita selepas Che Min berbuka puasa dah selesai solat maghrib, Che Min pun duduk la untuk tunggu pelanggan datang dalam seronok menanti kedatangan pelanggan tu ada la 1 family ni datang dan cuba beberapa pakaian yang dijual dikiosk tu. Antara pakaian yang dicuba adalah seluar jeans guess, rompers, legging, tshirt ok fine memang la sebelum membeli kita kena mencuba dan mengetahui sesuai atau tidak pakaian yang hendak kita beli tu. Tang tu Che Min tak kisah sebab tu hak seorang pengguna...dalam seronok la family ni mencuba kesemua barang tu, then si ayah tanya pada Che Min.

    Si Ayah: seluar ni original ke dik?
    Che Min: barang yang kami jual semuanya original tapi harga dia murah sikit dari harga di butik2
    Si Ayah: dik harga ni boleh tawar tak
    Che Min: boleh kalau pak cik nak saya bagi harga murah sikit
    Si Ayah: ayang cantik la seluar ni (dia cakap kat isterinya)
    Si Emak: ye la cantik la
    Si Ayah: tak pe la dik tak jadi la nak beli..ayang jom g kedai depan tu..dekat sini mahal.

    Si emak muka biasa je si ayah buat muka tak bersalah....Che Min rasa geram sangat-sangat dengan sikap mereka berdua suami isteri tu. Kalau tak cukup duit tak payah la nak tanya banyak-banyak soalan dan jangan tanya pasal harga..1 kerja pula nak susun pakaian yang mereka tengok tu...eee...geram sangat-sangat Che Min dengan sikap mereka...nasib baik ni bulan ramadhan kalau tak memang Che Min uli-uli mereka jadi doh roti.
    Entri kopi lain kali Che Min nak citer pasal anak baru Che Min. Selamat berbuka...eh, dah lepas da...so selamat bersahur. Salam sayang. Assalamualaikum.

    p/s dari Anasyg utk Che Min: biasalah tu Min, kerja kan. Pelanggan macam2 ragam kena layan. Tahniah da dapat anak baru Min.

    Min, nanti pakaikan anak buah kau mcm kucing ni. Kata pun kiosk pakaian baby kan. Hehe
    Boleh melawat blog Che Min kat SINI. Enjoy.