• Anda juga mungkin meminati entry2 ini

    Not ur typical, wish-lists-kinda entry. This is a bit different. Well, different is good and *insert vulgar words if you still down there questioning me. LOL. Oh and one more thing is that, this entry is super long. :) thank you.
    Assalamualaikum w.b.t. For ya guys yg tak tahu, just a quick flashback, last couple of weeks, I've been busy bukan sahaja dgn final presentations and assignments and meetings for programs, but then on the 10th of Dec, twas Wednesday, my sis Kak Farah was admitted to Hospital Serdang, and after her blood test result came out, she was warded with dengue fever. Her initial temperature was effing 40.8 degree Celsius, bet I can boil egg with that tempt. I got a text message from my other sis Kak Yan saying I am not to worried, and focus on study. 

    Ya, like that's ever possible. On the very night I asked for my second brother to come and pick me up dkt Bangi, the next day terus pergi melawat Kak Farah. She's in a shit-shape tho. I fed her sup ketam to push down her temperature. Semua orang tau kut, kalau denggi je kena makan sup ketam, jus pucuk betik, or make it sebagai ulam, 100plus, anggur hitam, any berries, jus tebu tanpa gula, what else? Name it. That's your effort to at least sustain the patients' energy to fight off the fever. 

    Long story short, she was transferred to the ICU on Friday to be monitored more on her system. After a struggling eight days, akak was discharged on the 18th (Thursday). Alhamdulillah. 

    Ya guys wanna know the sweetest part was? People visiting akak during her days dkt ward, her friends, majikan akak pun dtg, saudara mara, semua sudi datang. Just when I thot the sweetness has fade away, after my short arrival dkt Kolej the week after, ramai kawan2 aku tanya bout akak. 

    :') I cried. Blissfully blessed with a group of thotful people, great vibe amongst great people, thanks guys. Classmates, Bdak2 whatsapp, instagram, bdak2 Kolej, thanks sbb tanya. For ya guys, ia hanya sebuah pertanyaan like, Akak kau camne? But for me, it shows ya guys care, and ya guys concern bout ur friends. Its a soothing for me. Thank you Allah. I replied with a smile, saying my akak is progressing healthily, just keep on praying for her. In Sha Allah, Allah will reply ur doa 10 folds.

    Then it comes to this. I had 6 presentations. Hah, don't get me started on this hectic days of being presence in class to present. Just look at my jotters, pening kepala. In the centre table was my exam timetable. Pergh, dah kena start study ni. How bout no...huhu.
    On Tuesday I had a Talk Show for Oral Communication, and on the same day a fun one with Linguistic and Language. Followed by Academic Communication on Wednesday and Kepimpinan dan Kreativiti by night. On Thursday, I got Foundation English, which Alhamdulillah, Ms. Lee favored our group so much that she wanted a personal video presentation :) 
    My favorite team with the ever beautiful Dr. Zaini wearing pink scarf.
    Adiba R. Zulina F. Anas A. and Atika S. Love these girls so much
    Linguistics and Language Presentation with yet another amazing people. Ekin, Taufiq and Ecah. Thanks guys
    Foundation English with Tiha, Kiera(sitting), Ms. Lee, and Taufiq. :) great job guys.
    Here's an extra point to all my loyal readers, ada video utk korang. :) My Academic Presentation. My topic was sky burial, go look it up. Special thanks to my ex-mentor during my dip year, Ms. Zamila ticking my curious mind utk further read on sky burial. Hah, dah dua kali aku letak link. Go take a peek. hehe.
    video
    Last but not least, on last Friday I had my Komunikasi Efektif presentation, which we're assigned to act a sketch. Ya, to my surprise my group wrote a script about Mat Rempit kena tahan dengan polis. Haha, guess who's the Mat Rempit. 
    Unbohlievable. 
    video
    thanks Nat :) credit: communitychannel
    By then I was so exhausted, I had it up till here (shows chest) to breath. So, like every other complaining students, I need a breather. Like a looong breather. I had to go back. So I did. Last Saturday I went home, and still here, tho this is the study week, but...Naa. Today's my birthday, who's going to study on their birthday. I need presents. A lot lot lot of present. :) 

    But a boy asked me to choose between worldly(dunya) matters, and the afterlife(akhirah) which in this context, dia ajet2 pious, then I jaw-dropped him by saying. Why not both? He asked again, why?

    It's my Effing birthday you kid, I ought to choose any gifts I want. I'll go with both. Get what I mean? 

    p/s: It's my 23rd birthday :) Alhamdulillah Allah has granted this long life, how I wish I could've spent it a little bit better in making myself as a humble servant to Him. Thanks Abah, Mak, family :) Xnak panjang2 birthday wishes, sbb td at first dah warning awal2 dat dis entry will be a slight different with any other birthday entry, so takat ni je. :) 

    Assalamualaikum 2014 :)

  • Aku ketatkan ikatan tali kasut yang dah sedia terikat kemas. Mencerlung keluar, nampak langit masih gelap sebab jam belum berganjak ke pukul 7. Aku melangkah keluar dari rumah tepat pukul 6 pagi. Aku nak teruskan larian untuk hari ni. Aku kan dah berjanji akan gunakan sepenuh peluang kedua aku untuk capai segala matlamat aku. One of it being, run as fast and as long as I can. 

    Taman tempat aku selalu jogging dahulu dah tak macam zaman peluang pertama aku, taman tu dah semakin dimamah usia, cuaca, dan vandalisme. Tapi masih digunakan, dan masih ramai yang jogging disitu. Aku mulakan dengan regangan dan panaskan seluruh badan. 

    Ini ialah kali pertama aku berlari dengan tidak menggunakan pengepam darah sendiri. Aku set lagu, klip pada lengan baju, pasang earphone dan mula berlari. Mengikut tempo lagu yang aku pasang, Ella Eyre-Comeback, beralih kepada lagu lama dari Britney Spears-3. Sampai membawa kepada random Korean songs, instrumental, dan beberapa buah lagu melayu. 

    Sampai satu ketika, aku terasa lelah. Aku berhenti. Dada aku rasa sakit sangat, aku separa tunduk, topangkan dua tangan atas lutut, mencungap menelan nafas, kepala jadi pening. Mungkin aku berlari terlalu laju, terlalu lama. Oksigen tak naik ke otak, membuatkan aku mual dan pening. Aku geleng2kan kepala, biar cepat sikit hilang sakit dada, pening kepala. Aku pejamkan mata, teguk oksigen sepuas2nya, pandang ke depan. 

    Saat inilah aku ternampak satu susuk berdiri beberapa meter dari aku, senyum ke arah aku.

    "Sani!"

    "Assalamualaikum Tia." aku jawab salam. Aku pandang kiri kanan, tengok samada ada orang lain tak yang lalu kawasan tu, aku tak panik, aku tahu dihadapan aku sekadar bayangan aku sahaja, jadi aku pejamkan mata lagi. 

    "Terima kasih sebab gunakan dia seelok2nya." suara Sani masih terngiang dihadapan aku. Aku terkaku kejap. Aku bukak mata kembali. 

    "B..but, Sani?"

    "Sani datang jenguk kejap, harap Tia tak marah." aku geleng laju2. Takungan air mata aku dah pecah, meleleh ke pipi. "Sani rindu..." Bayangan tadi mendekati aku. Makin menjadi2 tangisan aku memberat. 

    "Sani...Tia nak jumpa Sani..."

    "Tia doakan Sani setiap hari kan? Itu sudah mencukupi seakan Tia berjumpa dengan Sani setiap hari"

    "I meant was, I wanna be with you...up there." spontan aku mengunjuk ke langit. Sani geleng perlahan.  

    "Tia...jangan putus harap dalam hidup. Hidup ada turun naik, atas bawah, kalau takde masalah, cabaran, bukan hidup namanya."

    "Tia perlukan Sani, kenapa Sani buat keputusan tanpa berbincang dengan Tia!"

    "Sebab kalau kita dah sayangkan seseorang tu, kita tak perlu putuskan apa2. Kata hati kita tu dah berikan jawapan yang tepat, walaupun ia berada di atas tapak yang salah."

    "Sani...Tia perlukan Sani."

    "Tak, Tia tak perlukan Sani, Tia perlu hidup. Tia perlu teruskan cita2 Tia, capai semua impian Tia, gunakan peluang kedua Tia seperti peluang Tia yang terakhir. Tia kena bangun, jangan bersedih lagi. Sani sentiasa ada dekat dengan Tia."

    Bayangan Sani tadi mendekati aku lagi, menuding ke arah dada aku. 

    "Selagi jantung Tia berdetak, selagi itu Sani hidup dalam Tia." Bayangan tadi hilang dengan angin kuat yang tiba2 menderu. Rambut panjang aku tersuak ke kiri ke kanan. Aku pandang tepat ke depan, entah bila air mata aku kering sendiri. Pipi aku jadi melekit, dan aku tarik nafas dalam2.

    Dan kudrat terakhir untuk petang itu aku simbah dengan adrenalin yang baru. Sani betul, aku tak boleh berlengah2, dilly dally, aku perlu bangkit.

    "Jaga 'benda tu' macam Tia jaga diri Tia sendiri. Setuju?" suara Sani sekali lagi terngiang dalam kepala aku. Aku berikan senyuman motivasi utk diri sendiri, tarik nafas, angkat kaki utk sambung lari dan sepatah keluar dari mulut aku.

    "Setuju."

    -tamat.
  • Kau bayangkan diri kau sedang nyenyak tidur, tiba2 kau tak boleh bernafas. Kau seperti ikan yang dipancing, luka bibir terkena kail, direntap ke darat, tergunta2 atas seutas tali joran, dan kau berusaha untuk jatuh terjelepok balik ke dalam habitat yang boleh buat kau bernafas. Aku seperti itu pada malam tadi. Aku sempat mimpi aku menyertai beberapa pertandingan larian amal seperti KL Marathon, Penang Bridge Run, Milo Run, macam2 lagi, tapi oleh kerana kondisi jantung aku yang seperti ini, aku rasa sangat ralat kerana tidak dapat menyertai semua tu. 

    Berbalik pada kes sesaat sebelum aku hilang oksigen, aku terdengar bunyi mesin yang setia menjaga aku ditepi katil menjerit nyaring, dan aku nampak seorang nurse dan seorang doktor meluru masuk, ketika ini pandangan aku semakin kabur sebab oksigen tak mencukupi dalam aliran darah aku untuk sistem penglihatan. Tapi yang jelas aku nampak temankan aku malam tu ialah Sani. 

    Eh? Dia ada rupanya. Ingatkan dia takde, sebab aku hanya akan fully awake, terjaga selepas jam 5.30 pagi. Memang habit aku dari dulu sampai sekarang. Selagi belum 5.30 pagi, selagi tulah aku takkan bukak mata, bukak otak. Patutlah sebelum ni aku tak nampak kelibat dia, rupanya dia ambil alih menjaga aku pada waktu sebegini. 

    Ya Allah, terharunya..benarlah jodoh aku dengan seorang Adam yang sangat menyayangi aku, bertanggungjawab terhadap perempuan yang dah diniatkan dalam hati dia untuk diijabkan bersama aku. Tapi Tuhan..aku rasa sakit sangat sekarang ni. Sebab aku tak dapat bernafas. Mata aku berat ingin terkatup pejam, tapi aku terasa seluruh mulut aku ditekup dengan plastik dan ada deruan oksigen menerjah masuk dua rongga aku, dari mulut, dan dari hidung. 

    Dada aku naik turun, air mata aku dah berhenti mengalir bila aku dah dapat bernafas normal. Normal pun dengan alat bantuan pernafasan, sesaat sebelum aku pitam dengan alam mimpi, aku nampak raut wajah Sani yang kelegaan melihat aku bernafas normal, sebab sebelum tu aku nampak dia pecah peluh menahan gelisah disebelah nurse dan doktor yang masuk selamatkan aku tadi. Tiada audio, sebab aku dah pekakkan telinga. Aku hanya fokuskan pada 'macam mana aku nak bernafas'.

    Dan keesokkan harinya aku dapat lawatan tidak rasmi dari dua orang doktor. Seorang yang merawat aku sepanjang sudah hampir dua minggu aku disitu, dan seorang lagi doktor yang aku baru kenali hari itu. Kami bukan bertiga, kami berlima, dengan Mama dan Papa. Oh dan hati aku kuat mengatakan yang Sani turut hadir, tapi dia tak masuk ke dalam bilik, malah tak pernah muncul di siang hari pun. 

    "Kita kena cari penderma organ untuk awak Tia" 

    "Jantung awak semakin lemah Tia, kami khuatir awak akan diserang komplikasi seperti malam semalam. Kami..."

    Aku pandang kedua lelaki berjubah putih tadi dengan pandangan polos. 

    "Kami takut kalau2 kamu diserang buat kali kedua, jantung kamu akan benar2 shut down dan tak bertindak balas pada oksigen kecemasan yang kami salurkan." Aku perasan ketika doktor muntahkan perkataan shut down, Mama dah peluk Papa dan menangis semahunya. Aku? Aku tak menangis, sebab aku bersandar pada fakta semua yang hidup akan merasai mati, dan aku juga tahu kalau aku baru nak masuk waiting list untuk penderma jantung, berkemungkinan aku boleh mati dulu, baru aku dapat jantung yang sesuai. 

    "Kamu ada apa2 soalan untuk kami? Tia?" soalan yang tiada jawapan sebagai pertanyaan kepada mereka. Aku hanya memandang Mama dan Papa. Meminta dengan cara elok supaya mereka berdua meninggalkan kami bertiga. Mama meningkah pada mulanya, tapi Papa pujuk perlahan, dan mereka biarkan aku bersendirian bertiga dengan dua orang doktor tu. 

    Aku tak fikir panjang, aku ajukan dua soalan, soalan pertama aku ialah. 

    "Kalau saya masuk dalam waiting list, berapa lama saya perlu tunggu untuk jantung yang sesuai dengan saya"

    ...dan soalan kedua aku ialah.

    "How much time do I have left."

    Dimana kedua2 soalan tadi memberi tamparan hebat kepada kedua2 doktor dihadapan aku. 
  • Semakin badan aku menggigil bawah pancuran air, semakin aku sematkan elok2 genggaman tangan kanan aku pada dada. Seperti menggenggam jantung. Aku ambil nafas yang dah tersekat, menahan sendu, tapi air mata aku sebati dengan aliran air dari kepala air pancut. Aku terleka dengan mainan emosi, dan terduduk atas lantai bilik air. Kesedihan, telanjang dan dingin.

    "Sani..." sepatah yang aku bisa ucapkan sambil memejam mata kejap sampai berpinar pandangan melihat hitamnya di hadapan aku. Aku nak tamatkan nyawa, rentap dari batang tubuh sendiri, tapi...jauh dalam dasar hati aku kuat berdetak, aku tak boleh nak ambil nyawa sendiri, sebab aku sendiri dah diberi peluang kedua untuk bernyawa. Aku tak pantas untuk bunuh diri. Kata2 terakhir Sani terngiang kembali. 

    "Jaga 'benda tu' macam Tia jaga diri Tia sendiri. Setuju?"

    4 tahun yang lalu...

    Kalau ikutkan sejarah dalam keluarga, tak pernah lagi mana2 ahli keluarga aku diagnose dgn penyakit ni. Jantung berlubang? Funny, sampai kat batang hidung sendiri, well...it doesn't really sounds funny when you heard the doctor slapped that in your face. 

    Semua yang 'temankan' aku ke hospital hari tu terkedu mendengar perkhabaran yang seakan panahan petir menikam deria masing2. Tak mungkin, macam mana boleh jadi macam ni, seribu satu persoalan timbul. Aku yang terduduk atas kerusi ni? Yang dah menghitung hari mati ni? Takde sapa nak persoalkan. Sampailah Mama usap ubun aku, labuhkan sebentuk kucupan basah, lembab kerana tangisan di pipi dia yang mengalir macam air terjun. Lantas Papa, Kak Zin, Mad, dan kawan baik aku Lyn peluk aku serentak. Tapi dalam mengambil nafas sesak dipeluk paksa-rela tu, aku nampak Sani. Dia pandang aku, dan bila aku ukirkan senyuman paling ikhlas, dia berpaling, dan berjalan perlahan meninggalkan kami. 

    Tiada sebarang perkataan, tiada sebarang notis pemberitahuan. He just left.

    Aku ditahan di wad selama seminggu untuk pemeriksaan lanjut. Hari berganti hari dalam seminggu tu, Sani tak pernah melawat aku. Aku ada bertanya pada Mama dan Papa, pada Kak Zin, pada Mad tapi mereka sendiri tak dapat menghubungi Sani.

    Siapa Sani? Dia tunang aku, dah hampir tiga bulan kami mengikat pertunangan, Mama dan Papa sendiri cadangkan kami bertunang hanya lima bulan dan terus bernikah. Tak elok bertunangan terlalu lama, nanti manisnya pudar. Aku turutkan kehendak kedua orang tua aku. Sani seorang yang sangat tenang, matang, bertanggungjawab, dan penyayang.

    Sampailah peristiwa aku mengalami kesukaran bernafas minggu lepas di sebuah restoran ketika aku dan Sani keluar makan malam. Muka Sani yang sentiasa tenang seperti langit tiada awan, menjadi cemas dan gusar. Pucat biru roman dia sepanjang malam itu. Dia yang kejarkan aku ke hospital, telefon Mama dan Papa, temankan aku sampai aku tersedar di bilik hospital.

    Menurut kawan baik aku, Lyn, Sani yang banyak berurusan dengan doktor, bukan Mama dan Papa sahaja yang berbincang, Sani turut serta mengetahui semua masalah yang aku hadapi. Aku tak salahkan dia, kenapa dia menghilang tiba2, mungkin dia sedang melayan perasaan sendiri, mungkin dia sedang berfikir2 utk memutuskan pertunangan dan mencari perempuan yang ada jantung normal, mungkin dia sedang galak merencanakan kebebasan seorang lelaki tanpa ikatan perhubungan serius sebuah perkahwinan.

    Aku bisikan pada telinga aku sendiri. "Maybe he's preparing for the worst."

    -bersambung.