• 20 Things You SHOULD know bout Anasyg

    Just so you guys know, this entry was a draft way back on October 6th last year. Aku peramkan sampai naik bau satu kawasan perumahan aku ni, after a here and there alteration, then aku publish. Bapak lama, bulan 10 tahun lepas taip, bulan 4 tahun ni baru publish. *geleng2 kepala. 

    Nampak tak aku stresskan perkataan You SHOULD tu, hehe. Gurau je. Assalamualaikum semua. Harap semua sihat2 belaka. Olritey, sblm ni aku ada publish 4 entry pasal diri sendiri, *satu entry aku dah publicize dkt Ice Breaking tepi ni. () dan 3 lagi korang boleh godek sendiri kat Posties. Oleh kerana aku terasa bosan dan kekeringan idea, dan dapat 'ugutan-manja' dari beberapa orang bloggers/readers dkt fb dan Ninaa *gadis tribute on previous post, menyuruh aku cepat skit update blog, oh dan aku lapar nak makan ayam goreng berempah, so aku putuskan utk buat lagi fakta pasal aku. *motif sgt lapar ayam goreng berempah, tiba2 nak buat entry pasal diri sendiri. 

    Apa salahnya korang kenal aku intimate skit. *eh. Terasa sensual plak. hehe..
    1. FAKTA : Selama 3 tahun diploma study kat college, aku TAK PERNAH masak walau sekali pun utk roommate/housemate sedangkan boleh dikatakan, semua org yg pernah jadi roommate/housemate aku, semuanya pernah masakkan utk aku, tak kira lauk berbuka/sahur atau makan malam/makan tengahari. One of the very reason is that, aku adalah seorang yg PEMALAS tahap petala ke tigaplohsembilan dlm kerja2 memasak ni, so mmg member2 aku dulu pun ada merungut sbb aku ni pemalas sungguh nak memasak. *bukan calon menantu yg ideal. 

    2. Aku tak minum coffee. Walaupun pernah 5 bulan kerja jadi barista, making coffee and other drinks, tp aku mmg tak suka coffee. Not that I hate it, I just dislike it. Dulu masa study year, aku rajin minum Nescafe, then aku terus banned beliau setelah aku dapati, ia mengeluarkan bau kurang senang time buang air kecik. *kih2. 

    3. Aku ialah kipas susah mati rancangan FOX Production Series – GLEE! I am a big fan, and have been following the show since season 1. Walaupun dah ramai bash siri tu makin merudum, I can't complain dear, it's a true-to-ur-face FACT. 

    4. Regarding blogging, aku suka godek post2 lama seseorang blogger tu, before I hit the follow button. Y? Because it's kinda my habit. Kadang2 tu sampai very first post tau aku godek. *u hate me now?

    5. Aku pernah bgtau ni dalam siri Ice Breaking Anasyg sebelum ni, tapi aku akan ulangi. Aku tak boleh telan ikan Patin. Oh..it’s just one of the list of foods that I don’t favor much. In fact, Patin mmg aku tak boleh makan. Rujukan

    6. My first Langkawi trip was 2 weeks before SPM. *angkat2 kening.

    7. Jenis darah aku ialah O. Jadi aku boleh derma darah kat sume orang. FAKTA: Aku tak pernah derma darah lagi. Jual darah pernahlah. Rujukan

    8. Empat benda yg perlu ada dalam poket seluar ketika keluar rumah ialah, handphone, wallet, hanky, dan lip balm. Hanky sbb aku ni sweat like a horse, scratch that I sweat like a human, so mmg sentiasa kena ada hanky. Manakala lip balm pulak...hopkoslah utk elak chapped lips dik. 

    9. Rekod paling lama aku bela rambut panjang ialah dari Jun 2012 sehingga 5 Mei 2013 *hari org gi ngundi. Total tempoh ialah 11 bulan. Aku sebenarnya nak cukupkan setahun, tp parents dah bising, so dipotong aja. 

    10. Berat aku dalam bulan Jan 2013 hingga Jun 2013 ialah sekitar 60kg, then susut pada Ogos 2013 iaitu 58kg. Uuuh. Paling recent aku check was last year's December if I'm not mistaken. I weighed 61kg. WHY!

    11. Antara perancangan awal aku selepas SPM termasuklah, bekerja sementara kat kedai game, atau kerja pelayan kat kafe, atau masuk form 6. Eventually, semua tu aku tak buat, and I end up tanam anggur kat rumah selama hampir 2 bulan sebelum masuk sambung study kat kolej. 

    12. I enjoy good sports, tp aku hanya jadikan hobi sahaja. Kitorang satu family pernah adakan tournament kecil2an dgn jiran belakang rumah lawan badminton. IT WAS SUPERBLY FUN! Tp aku tak ingat sapa menang, yg aku ingat, aku kalah. Kah..kah..kah. Sekarang pun aku main badminton kat depan rumah, tengok keadaan dan ikut mood. *sekadar keluarkan peluh.

    13. Dari apa yg sepupu aku citer bout our childhood, aku ialah seorang yg TERSANGATLAH Bossy. I remember I said to her, kalau dia tak nak main ngan aku, aku tak kan kawan dgn dia sampai bila2. Wuuu..hebat ugutan aku dulu2. Oh, dan aku juga dapat rasakan, ke-bossy-an aku tu sampai sekarang masih belum surut. Buktinya? Tanyalah kawan2 satu group dengan aku kat kolej dulu. 

    14. Eventho tahap pemalas aku dah petala ke tigaplohsembilan, that doesn’t means yg aku tak pandai masak apa2. Aku suka spend time kat dapur kalau datang seru rajin aku. But most of the times, mmg seru pemalas je yg dtg tak putus2. Kwang3. Aku masih berusaha pandaikan diri utk tumbuk sambal belacan sebijik mcm mak aku buat, tapi kalau sekadar masak sup2 yg biasa2 tu, tumis yg biasa2 tu, gulai ngan kari, those stuff bolehlah, tp at least kena ada either one of my sister utk guide. Kalau yg lebih berat dari tu, aku pernah masak Siakap Sweet Sour all by myself. Tp, still ada kurang gaklah rasa dia. It was my first time, and kakak ipar aku kata, not bad. Some other dishes yg aku suka masak sendiri selalunya desserts lah. Jellies, puddings, dan kek batik. Oh, pengalaman pertama buat kek coklat...hopkos2 lah tak jadi dik non. Huhu..sedih. Akan aku mantapkan skill di dapur dan penuhkan ilmu di dada. *echey..

    15. A lot of my friends told me that I'm a good listener. I donno how to respond to that, I mean...I just sit there and listen :) 

    16. Movie pertama yang buat aku menangis teresak2 mcm orang putus cinta ialah cerita CJ7. Yup, citer alien warna putih hijau tu. *scene Stephen Chow disahkan mati lepas jatuh dari bangunan, then anak dia tak dapat terima. Time cikgu dia hantar balik rumah, then dia halau cikgu dia keluar sambil jerit : "Cikgu baliklah! Ayah akan balik rumah esok pagi!". Pastu dia, dengan cikgu dia, dengan aku2 sekali menangis (T^T) PERGH! meleleh2 beb. Nah LINK. *Now go cry. 

    17. My math sucks, and my English is not perfect. Period. *tanyalah pasal berapa umur ketika aku dikhatankan ke..u know. Answerable questions apart from mathematical stuff. 

    18. I enjoy photography, videography and photo-editing. Aku juga merupakan model amatur/bidan terjun atau lens-test di bawah brand Mietography. Ulang suara, bukan professional model, under contract ke, mahupun freelance, nope. Utk lens-test dan suka2 sahaja. Aku dah pernah buat 3 kali photoshoot session utk Mietography. Rujukan 1. Rujukan 2. Sesi 2014 belum release lagi. Oh dan founder #teamMietography ialah abang aku sendiri. Harap maklum. 

    19. We’re down to two facts left. So, aku nak letak FAKTA SERIUS dan EKSLUSIF utk korang kat sini. What’s more exclusive than my love story kan? Eleh korang..cam aku takleh baca minda gedik korang tu. Love life aku? My first crush was when I’m in standard five(5) kalau tak silap. Nama budak tu Awin dan dia dah kawen dan dah ada anak dah sekarang. Tahniah Awin.

    20. While that was my first crush...My first love was on 2007 and we broke up on 2011. Tutup mulut tu sayang, jgn terkejut sgt. :)

    So there you have it guys and girls and cats and dogs. All 20 Things I think You SHOULD know bout me. See you later folks.

    31 comments → 20 Things You SHOULD know bout Anasyg

    1. tak minum kopi walaupun pnah jd barista???agagagaga~~~

    2. dah tau dah bro anas ni orgnya mcm mne, kuikui. kalau lelaki berperang kat dapur dengan pakai apronya lagi nampak comel nya lahai, haha. siap ugut lagi, nampak sgt ke-bossy-an nya .simpan rambut 11bulan. agak ada mcm model dak? and last ur first love, almost 4 years. pehh

    3. hahaha.. kelakar part tak pernah masak. sentuh sudip pun xpernah ke? oh maii..kpd mak cik2 diluar sana, ambiklah anas syg ni sbgai menantu even dia tak prnah masak tpi dia pernah jdi barista, he can make a coffee for mak cik tiap hari. hehe.. time broke up tu msti patah hati gila kan,, 4years kot. hope u'll meet someone much better. tahniah to sis awin (tupun kalau dia baca ni)

    4. math, don't ask me. blur gila dengan math, esp +math.
      lol. my first crush pun when i'm in standard 5. hihihi :D

    5. oh?

      awin yerr

      :P

    6. same goes to me. tu number 13 tu. hahaha. bro Anasyg the boss =3
      anyway. lip balm brand apa abg anas pakai? ee pakai lip ice. hehehe.

    7. Samalah kita Anas. Saya pun tak minum coffee.

    8. pewwww nangesh tengok cj7 haha . terbaik.. pandai masak gak nie eyh. tercabar lak rasa =P hahaha

    9. best ada pengalaman mcm tu.. tapi haha.. lepas spm konon2nya nak buat tu nak buat ni, tapi hampeh.. duk tanam anggur kat rumah jak.

    10. @wan: bukan tak pernahlah, tak suka je. boleh je minum :)

    11. @nurulSyahada: wah, hebat2. Hanya dengan 20 fakta dah boleh tahu Anas camne ea. hehe. :)

    12. @aisyahAz: pernah la ecah (=.=')

    13. @eyqaYushaiza: oh yeke? sep sikit. *pap

    14. @bukankosong: ngade. :P

    15. @nurulEe: samalah kita :) tukar2 flavor je ikut mood.

    16. @farah: byk in common kan kita ni :) hehe

    17. @elina: cakaplah kamu x nangis part tu? haha tercabar? no worry honey, I know u'll beat me off

    18. @pyhlo: kan..mmg hampeh

    19. haipp haipp bro anass pasal byk sgt persamaan kita ni.haha
      ninaa pon darah o, penah nk derma darah dlu tp tk boleh sebab tk cukup berat ngehngeh.
      no 11 , hermm ;dlu masa skolah kemain lg planning nk buat macam2 , last2 dok membuta ja dekat rumah. mihmih

    20. perghhh... nak suruh orang ngorat dia ke?hahaha..sampai semua disenaraikan.. orang pun tak minum coffee.. xD

    21. tapi ikan patin sedap :(

    22. @ninaaHassan: byk ea, hehe sep sikit :) mmg la, byk plan tapi semua ke laut.

    23. @azwarSyuhada: taklah sampai nak suruh orang ngorat, tapi ada ke> erk...hehe, tak minum kopi jugak> ok sep.

    24. @myraAzraff: tau, mak abah selalu cakap, tapi takleh jugak, hehe :)

    25. no.4 , sama macam dengan aku . suka godek cari entry lama-lama :D

    26. Menarik! ^^

      Thanks sebab bagi idea untuk update entri :P Heeee

      http://aimisyafiqahsuhaimi.blogspot.com/2014/06/21-fakta-mawar-khayalan.html

    27. #noted

    28. @aniesaAhmad : Kan, samalah kita ni pun. hehe sep sikit.

    29. @aimiSyafiqah : baru skrg aku nak balas emi. ahaha, jgn marah ok.

    30. @shin : apa yang noted nya? hehe

    31. noted la apa yak patot #dahiberpeluh