• Assalamualaikum. Hamik kau, Muncul2 bagi 50 lagu terus. Aku diam sebab tengah kumpul lagu. (*boleh pakai ke alasan ni? haha peduli apa aku). Ok2, tak adil kan tinggal blog camtu je, masuk2 bagi lagu je. So far hidup aku ok je. Juggling stuff between study n programs. 

    So untuk sem ni je aku ada berlemon2 program serentak kena dilaksanakan. Aku plak AJK Pelaksana nya. -tak haru abang dik? Rasa cam nak terjun sungai je. Dengan program Fasilitator untuk subjek Citra, video shooting untuk another subjek Citra, Field Trip dekat KLCC this December, ada 2 FSP (Final Semester Project) untuk satu subjek Pronunciation, and then kena produce short film utk Literature and Media, lepas tu ada Creative Presentation Play, last but not least my very own debut theater this coming Wednesday bawah kelab teater kolej. ~Allahu.

    Doakan jelah aku survive this hectic semester. Study dah tunggang langgang ni, *don't lemme start on blogging la kan. Kalau ada masa aku blogwalk gak kat blog korang, itupun kalau aku pergi library, sebab citernya kat bilik aku takde internet dik. Sedeyh. Olrite tu je nak citer. 

    So here goes FIFTY SONGS for u guys. (ajet2 nak cover balik dari bulan April tak update lagu)


    1. Charlie Puth ft Meghan Trainor - Marvin Gaye
    Published on April 1, 2015

    2. Jessi J - Flashlight 
    Published on April 23, 2015
    Hailee Steinfeld Version

    3. Sia - Fire Meet Gasoline
    Published on April 23, 2015


    4. Becky G - Lovin' So Hard
    Published on May 6, 2015

     5. Ed Sheeran - Photograph
    Published on May 9, 2015

    6. Rachel Platten - Congratulations
    Published on May 12, 2015

    7. Taylor Swift - Bad Blood
    Published on May 17, 2015

    8. Rachel Platten - Fight Song 
    Published on May 19, 2015
    LIVE at SiriusXM studio

    9. Alessia Cara - Here
    Published on May 26, 2015

    10. Hillary Duff - Sparks (Fan Demanded Version)
    Published on May 28, 2015

    11. Little Mix - Black Magic
    Published on May 29, 2015
    Acoustic Version


    12.  Rita Ora - Poison
    Published on June 3, 2015

    13. Prince Royce - Back It Up ft Jennifer Lopez & Pitbull
    Published on Jun 9, 2015

    14. Shawn Mendes - Stitches
    Published on June 24, 2015
    Featuring Hailee Steinfeld in Acoustic Version

    15. Avicii - Waiting For Love
    Published on June 26, 2015


    16. Zara Larsson - Lush Life
    Published on July 1, 2015

    17. Meghan Trainor ft John Legend - Like I'm Gonna Lose You

    18. Bunkface - Darah Muda
    Published on July 17, 2015 

    19. Austin Mahone - Dirty Work
    Published on July 27, 2015


    20. Lana Del Ray - High By The Beach
    Published on Aug 13, 2015

    21. Hailee Steinfeld - Love Myself
    Published on Aug 14, 2015

    22. Jojo - Save My Soul
    Published on 20 August, 2015

    23. One Direction - Drag Me Down
    Published on Aug 20, 2015

    24. Taylor Swift - Wildest Dream
    Published on August 30, 2015

    25. Nick Jonas - Level
    Published on August 30, 2015


    26. Lady Gaga - Til It Happens To You
    Published on Sept 17, 2015

    27. Aziz Harun - Beautiful (Lyric Video)
    Published on Sept 21, 2015

    28. Sia - Alive
    Published on 24 September, 2015

    29. Jojo - When Love Hurts
    Published on Sept 28, 2015
    When Love Hurts (Acoustic Vers.)

    30. Ailee - Mind Your Own Business
    Published on Sept 29, 2015

    31. Disclosure ft Lorde - Magnets 
    Published on Sept 29, 2015

    32. Fynn Jamal, Zizi Kirana dan Kaka Azraff - Levitasi
    Published on Sept 30, 2015

    33.  Hanie Soraya - Pantas (Lyric Video)
    Published on Sept 30, 2015


    34. Rachel Platten - Stand By You
    Published on Oct 1, 2015

    35. Little Mix - Love Me Like You
    Published on Oct 2, 2015

    36. Miley Cyrus - Hands Of Love
    Published on Oct 2, 2015

    37. Sam Smith - Writing's On The Wall (OST Spectre)
    Published on Oct 4, 2015

    38. The Vamps - Wake Up
    Published on Oct 4, 2015

    39. Selena Gomez - Same Old Love
    Published on Oct 7, 2015
    LIVE on Ellen

    40. Demi Lovato - Stone Cold (Demi Empirical Prove Of A Powerful Vocal)
    Published on Oct 7, 2015

    41. Demi Lovato - Confident
    Published on Oct 9, 2015

    42. Ellie Goulding - Something In The Way You Move
    Published on 0ct 9, 2015

    43. Elizabeth Tan ft Faizal Tahir - Setia
    Published on Oct 9, 2015
    Lyric Video

    44. MO - Kamikaze
    Published on Oct 14, 2015

    45. Meghan Trainor - Better When I'm Dancin
    Published on Oct 16, 2015

    46. Sara Bareilles - She Used To Be Mine
    Published on Oct 24, 2015 

    47. Demi Lovato - Waitin For You (Explicit) ft Sirah
    Published on Oct 22, 2015

    48. The Corrs - Bring On The Night
    Published on Oct 20, 2015

    49. Demi Lovato - Yes
    Published on Oct 23, 2015

    50. Jojo - Say Love (Official Music Video)
    Published on Oct 28, 2015

    Puas? Haha, makanlah korang penuh list untuk bulan ni semua 50 lagu ni memang favorite aku. (Lagi2 lagu terakhir tu) Enjoy :) 
  • It wasn't until this evening, during my trip home, after a month and a week away without going back, and travelling with train and bus makes me nauseous. The story begins..

    U see, people take Milo and Cereals and biscuits and waffle // for breakfast, but I was feeling kinda western-ish, I took an apple. An apple and a glass of water, cause people said it'll kick start ur organs and stuff liddat. So I got busy, with my phone, checking my never-ending whatsapp thread, the shit chats happening between people that I don't even save their phone numbers, and the back and forth to Instagram and Facebook and back to Whatsapp and Instagram and Facebook and Whatsapp, and again and repeat and again. Since I don't have Wechat, I don't go there anymore.

    The routine went about two to three hours then I remembered I need to cut both fingernails and toenails, then I got it all cut, then I remembered I need to do the laundry since all my pants are overflowing out of the laundry basket, so I did. I picked it all up, and went to the washing machine.


    Then I remembered, I need to go home cause tomorrow is Hari Raya Aidil Adha.


    So I packed my bag, brought my laptop with me and my favorite comb. That's all I packed with. Since a friend of mine invited me to have lunch with him, I said yes and he also offered a ride to the train station.


    So he brought me to this one restaurant in Seksyen 7, Bangi. It was famous for its Murtabak, and I tell ya, he aint kidding. I had Murtabak Ayam Cheese Selapis, and it was as big as the moon. *sorry no picture. I believe that a superb food would be dissapointed if it got itself documented.

    Yen, kenapa sirap bandung aku rasa macam Sirap Bandung + Air Soda? Blergh.

    So afterwards, he dropped me at the train station and the line for the ticket was as far as ur eyes can see. Since the station was up on a hill, the queue goes up on the hill too. Tiring. The first train left while I'm still queuing, so I got to the second one. It was an hour and fifteen minutes journey. I doze off. (aku rasa aku mengigau along the way, pfft)

    So done with train, I have to take the bus now. It's another torturing 35-40 minutes ride. So yet again, the first bus left with a pack of homosapiens inside. I just couldn't bare being in there and a part of the holy stench! So I got into the second bus.

    Here's when the story got interesting.

    Chugais know bout the third class mentality and the lower class attitude of most Malaysian? The first being...


    So there's this one malay girl, with her uniform on. She tears a piece of paper (do not ask me wad d heck the paper was) into twelve or more smaller pieces of the same paper, and throw it on the ground like it was nobody else business and as if the earth around is her big litter bin.

    It doesn't stop there. There's another Indian girl, and an old woman. Both littering publicly in front of me. It was disgusting and shameful. Wanna know what happened next? I don't follow the fate of the Indian girl but the macik, she didn't get into the second bus cause it was still packed mcm sardin Marina and that she went off grumpy and about, fortunately the first girl got in. It wasn't until 20 minutes later that I got a seat and it was right behind the girl, and that I noticed she had fall asleep. After she woke up, then she realized she had missed her stop. She went panic mode and her attempts on pressing the bell for the driver to know that there someone's stop were to no avail. So she went down at the next stop. (which is quite far from her actual stop)

    You know what I did?

    I laughed at it a bit. (gelak dalam hati je) I said, that's the power of what goes around comes around. She just got checked on the spot. That when u did something wrong + publicly, there's always Allah's way of returning the favor. But then I remembered one last thing before I got off at my stop.

    Shoot! I threw away the remains of the apple in a drain.

    p/s 1: Selamat Hari Raya Aidil Adha. Salam Kosong-kosong. Salam ampun tak post2 entry since bulan lepas. Dan segala jenis salam yg ada kat Malaysia ni.

    p/s 2: ni cerita betul, bukan buat2. Apa jadi kat aku plak? Sila PM. Eh! Jgn tetiba datang ngan Pak Jib, no no. Sila private message saya for details. Aha. Ok dah tu je. Nak tido, bye. Wawawawa.
  • Assalamualaikum w.b.t semua :)

    KTC *blogger ketat aku, ada request entry hari raya, tapi maaflah Elina, belum ada mood nak share cerita raya. (boleh tak alasan ni diterima Jemaah Menteri2 Blogger?) Ok hambar. Foremost, thanks to u guys sbb sudi baca my fifth mini blovel, pergh, ingatkan masa publish Home (first miniblovel) dah takde plan nak tullis apa2 lagi. Haha, sangkaanku meleset.

    So? Mengikut komen2 korang, yup cerita ni mmg simple basic story pasal seorang lelaki yang belum dikurniakan cahaya mata, last2 dapat anak sendiri. Hah, citer dia macam tu je pun, takde complicated mana. BUT!

    Setiap karakter yg aku perkenalkan tu sebenarnya simbolik atau wakil kepada bulan mulia umat Islam iaitu bulan Ramadhan yang dah pergi meninggalkan kita beberapa minggu yang lalu. Lets start the review.

    1. Adhan : He's actually the very representative of Ramadhan itself. Tenang dan ditemani oleh sahabat baiknya iaitu keberkatan atau dalam ni aku letakkan sebagai isteri dia.

    2. Rizkia : pengertian dari segi bahasa ialah Rezeki :) simple kan? Dan Rizkia bersama Adhan ada tiga orang anak angkat.

    3. Rahima yang paling sulung, simbol kepada fasa pertama bulan Ramadhan iaitu fasa diberi rahmat dan kasih sayang Allah.

    4.Firash ialah simbol fasa kedua bulan Ramadhan iaitu Maghfirah atau fasa keampunan dosa.

    5.Manakala Mina iaitu yang bongsu ialah simbol fasa ketiga bulan Ramadhan iaitu fasa dibebaskan dari azab api neraka.

    Following me so far? :)

    6. Haji Tarwi ialah simbol solat sunat Terawih, manakala isterinya,

    7. Hajah Qu Laila pula ialah amalan sunat Qiyamulail yang digalakkan pada 10 malam terakhir Ramadhan,

    8. Mereka dikurniakan tiga orang anak. Iaitu Ifti : Guess yguys dah boleh agak dah Ifti symbolizes Ifthar.

    9. Dan Sri simbol kepada Sahur.

    10. Anak lelaki mereka yg ditanya oleh Adhan iaitu Adril ialah malam istimewa yang sengaja dirahsiakan oleh Allah iaitu Malam Lailatul Qadr. :) (sebab tu Adril takde kat rumah)

    11. And last but not least, the newborn baby, Syawal. Lambang kemenangan umat Islam selepas sebulan berpuasa.

    Simple je kan? Idea ni muncul time aku tengah solat terawih malam ke...ala aku dah lupa dah. Haha, balik tu cepat2 aku taip dan simpan dalam draft. Dan strategi nak publish all three entries ialah 3 hari sebelum Syawal, and I did that. :)

    *Siapa yg dapat teka semua betul mmg terror habis. Pm aku, nanti aku blanja kopi.

    Kalau korang ada feedback/critics/comments boleh bgtau direct kat komen section kat bawah k. Terima kasih sudi baca. Oh, belum terlambat kan? Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin kepada semua pembaca blog Anasyg. Harapnya Aidilfitri kali ni memberi seribu satu makna dan keberkatan kepada kita semua. Amin~

    p/s: entry raya nanti la k. Ke dah takde mood nak raya? Haha.

  • “ABANG!” suara Rizkia memecah lamunan Adhan. Dia bingkas berlari ke bilik. Rizki yang terbaring di atas katil menjerit sekuat hati, kakinya dah terbuka luas, dia mengurut perut sendiri, menahan nafas, berpeluh satu badan. 

    “Allahuakbar” Adhan ingin memapah isterinya berjalan ke kereta, tapi ditegah keras.

    “Abang, Kia tak rasa Kia boleh berjalan selangkah pun, sakit sangat ni bang, Allahu”

    “Mengucap Kia, mengucap.” Adhan panik, kalau tidak ke hospital, di mana pulak Rizkia nak bersalin? Adhan garu kepala yang tidak gatal. Rizkia menjerit lagi. “Istighfar Kia, istighfar.” Bagaikan jodoh masa, ada laungan salam dari luar. Adhan tidak dapat berbuat apa2, dia hanya menjawab salam tersebut dengan kuat, diiringi jeritan Rizkia mengerang. Haji Tarwi, Hajah Qu Laila dan dua anak remaja perempuannya Ifti dan Sri muncul di depan pintu biliknya.

    “Allahuakbar, dah nak bersalin sekarang ke Rizkia?” soal Hajah Qu Laila. Rizkia menjawab dengan satu lagi jeritan menahan kesakitan. Hajah Qu Laila memberi arahan kepada dua orang anak remaja perempuannya, dan laju mereka bertindak. Rahima, Firash dan Mina baru sampai rumah, balik dari mengaji Al-Quran, mereka terlongo melihat keadaan ibu Rizkia, lantas ditarik oleh Haji Tarwi untuk duduk di ruang tamu. Adhan setia disisi Rizkia. Ini ialah ujian yang paling berat untuk isterinya, dan dia tak akan benarkan isterinya yang tercinta harungi seorang diri. Ifti dan Sri menutup pintu serentak.

    Sayup2 suara mereka bertiga mengaji Al-Quran dibawah bimbingan Haji Tarwi. Adakala mereka ditegur tajwidnya, panjang pendeknya, sebutan hurufnya, car bacanya, baris dan sebagainya. Hampi setengah jam, Haji Tarwi berpesan kepada mereka bertiga, setiap kali terdengar jeritan ibu Rizkia, setiap itu juga mereka harus berdoa agar Allah mengurangkan kesakitan dan keperitan ibu Rizkia dan permudahkan ibu Rizkia melahirkan.

    Keadaan menjadi senyap. Haji Tarwi memandang mereka bertiga yang dah spontan berhenti membaca.

    “Sadakallahula’zim” Haji Tarwi arahkan mereka menyimpan Al-Quran masing2. Mereka berdiri, dan pintu bilik dikuak lebar dari dalam. Ifti dan Sri keluar beriringan dengan kain pelikat basah, besen air dan beberapa peralatan lain, terus ke bilik air di belakang. Haji Tarwi dan ketiga anak kecil tadi masuk mendapatkan Adhan dan Rizkia. Haji Tarwi memandang isterinya yang duduk di tepi katil. Dia tersenyum.

    “Alhamdulillah, semuanya dah selesai.” Hajah Qu Laila meraup wajah, diikuti dengan Haji Tarwi dan Rahima. Firash dan Mina terlalu teruja, mereka terus berlari dan memeluk Rizkia.

    “Alhamdulillah ibu selamat.” Hajah Qu Laila berpesan, jangan buat bising, ibu penat dan berikan ibu ruang untuk berehat. Mereka angguk faham dan kembali berdiri di sebelah kakak mereka, Rahima.

    Adhan yang sedang membelakangi mereka, sedang khusyuk melaungkan bait2 indah azan di telinga bayi kecil yang baru dikurniakan oleh Allah kepada dia dan keluarga.

    “Laillahailallah…” Adhan berpaling. Melihat lapan pasang mata di hadapannya dengan senyuman terukir indah, tanda mensyukuri kebesaran Allah. Dia duduk di sebelah Rizkia, meletakkan bayi kecil tadi yang sudah nyenyak tidur di pangkuannya, dan sekarang berada dalam pelukan ibunya. Adhan tidak sedar bila dia menitiskan air mata, disekanya laju dengan belakang tapak tangan.

    "Abi, adik ni lelaki ke perempuan?" soal Mina teruja. Rizkia tidak putus senyum.

    “Kamu dapat adik lelaki Mina” Adhan membalas senyum.

    “Yes, Firash ada geng!” pecah ketawa besar Haji Tarwi. Yang lain turut tersenyum.

    “Kamu dah ada nama untuk anak ni?” soal Hajah Qu Laila. Adhan senyap. Yang lain turut menunggu dengan tenang. Dia menarik nafas lega, dan mengukir senyum. Kali pertama dia melihat pertarungan ajal dan nyawa isterinya sendiri sebentar tadi, sembilan bulan membawa anak ini di dalam kandungan, dua nyawa dalam satu jasad, ditambah dengan sebulan yang menguji kedua mereka ini, anak itu menjengah keluar menemui dunia. Rizkia senyum terharu. 

    “In Sha Allah, kami dah bersetuju nak namakan dia” Adhan mengusap ubun Rizkia.


  • Adhan bersalaman dengan orang tua di hadapannya. Kemudian dia duduk mengadap mereka berdua.

    “Apa khabar kamu Adhan?”

    “Baik Alhamdulillah. Tn Haji? Hajah? Apa khabar?”

    “Kami sihat Adhan. Tak pernah rasa sihat macam ni, maklumlah, esok dah mula hari pertama kita di bulan paling mulia dalam kalendar Islam.” Hajah Qu Laila tersenyum, menyepet kedua matanya yang dah sedia kecil. Suaminya di sebelah menggenggam tangannya.

    “Apa khabar Rizkia, Adhan?” soal Haji Tarwi

    “Alhamdulillah sihat”

    “Bila doktor kata dia bersalin?” soal Haji Tarwi lagi.

    “Dalam bulan ni jugak In Sha Allah,” Adhan tersenyum.

    “Alhamdulillah. Berkat kamu jaga anak yatim Adhan, Allah bagi kamu cahaya mata sendiri” Hajah Qu Laila mencelah. Dia turut tersenyum lebar.

    “Alhamdulillah, In Sha Allah kalau tak keberatan, lepas isteri saya bersalin, saya nak buat kenduri doa selamat, khatam Quran, malam tu buat kenduri tahlil sekali. In Sha Allah.”

    “In Sha Allah. Nanti kami bantu apa yang patut.” Hajah Qu Laila memandang suaminya, tangan mereka masih tidak terlerai dari genggaman masing2. Adhan memandang terharu. Hatinya tertendang gembira. 

    “Niat kami nak berpuasa di tanah suci, tapi…”

    “Tapi kenapa Tn Haji?”

    “Orang rumah ni ha, mata dah tak berapa nampak, badan dah tak berapa larat, takut menyusahkan orang di sana je.” Haji Tarwi mengusap tangan isterinya.

    “Kan setiap pakej Haji sekarang ada disediakan orang yang boleh tolong kita sepanjang mengerjakan ibadah Haji? Lagipun selalu Adhan dengar, orang yang sakit2 ni, jejak kaki ke sana je, badan terus sihat. In Sha Allah, kena doa banyak2.”

    “Ada tu memang ada, doa tu memang doa, tapi itu kan semua ketentuan Allahu Subhanuwata’ala. Kita ni, rancanglah macam mana teliti pun, macam mana baik sekalipun, perancangan Allah juga yang terbaik.” Adhan mengangguk. Dia bersandar. Dua orang remaja perempuan mendatangi mereka. Dengan dulang berisi air dan sepinggan kek potong.

    “Yang mana satu Ifti, yang mana Sri ya Tuan Haji?” Adhan berkira2 sendiri. Dua anak remaja tadi tersipu malu duduk bersimpuh di sebelah ayah mereka.

    “Ini Ifti adiknya, ini Sri kakaknya.” Haji Tarwi mengunjuk dengan tangan. Mereka tersenyum dan hampir serentak menjemput Adhan minum, lalu bingkas meninggalkan ruang tamu.

    “Adril mana?”

    “Jangan ditanyakan budak bertuah tu Adhan, munculnya sekali sebulan.” Haji Tarwi tergelak besar. Hajah Qu Laila turut tersenyum lebar. “Dia tu memang tak nampak batang hidung, nanti kalau nak balik ke rumah, adalah dalam rumah ni nanti.” Haji Tarwi mengurut dada kerana berdekah terlampau kuat. Adhan hanya menggeleng melihat gelagat dua orang tua itu, dia kemudiannya beransur selepas teh dalam cawannya habis diminum.


    Hari ini ialah hari ke 28 mereka mengerjakan ibadah tuntutan agama Islam yang melarang keras untuk makan dan minum dan melakukan perkara2 yang boleh membatalkan ibadah tersebut dari terbit fajar sehingga tenggelam matahari. Adhan berehat di ruang tamu, Rizkia dah sediakan secawan air sejuk. Dia tahu suaminya pasti lelah selepas menunaikan ibadah solat sunat 20 rakaat di masjid. Adhan memasang peti televisyen, namun matanya sahaja yang memandang tepat, dia tidak bersungguh untuk menonton pun sebenarnya. Dia masih berkira2 tentang keadaan isterinya. Sudah hampir sebulan, mengikut kata doktor, sepatutnya Rizkia akan bersalin dalam bulan ni. Sudah tak tertahan melihat Rizkia adakalanya mengerang sendirian, terduduk, tidak tahan berdiri lama, berjalan perlahan, kakinya sampai bengkak2. Adhan sudah berkali2 berpesan pada isterinya agar membataskan aktiviti fizikal. Namun Rizkia berdegil, alasannya, dia mahu pastikan segala keperluan untuk menyambut kelahiran anak sulungnya ini serba lengkap. Baik dari luar sampai dalam rumah.

    Adhan juga ada meminta pertolongan Hajah Qu Laila untuk tolong tengok2kan Rizkia. Dihantarnya dua orang anak remaja perempuannya, Ifti dan Sri. Mereka selalu dilihat datang menolong di rumah. Pada siangnya mereka datang berdua, adakala Sri datang seorang dan ada juga Ifti datang sendirian. Mereka setia menjaga Rizkia yang dahulunya pernah menjaga mereka ketika kecil, ketika Hajah Qu Laila dalam pantang. Tiga orang anak jagaannya turut ringan tangan membantu. Rahima, Firash dan Mina.

    Walaupun nakal dan masih belum matang, namun mereka bertiga amat membantu kerja2 seharian Rizkia. Adhan tidak dapat berada di rumah sepanjang masa atas urusan kerja. Dia berterima kasih pada mereka berlima kerana menolong isterinya.

    “ABANG!” suara Rizkia memecah lamunan Adhan.

  • PERBICARAAN KES PENGGODA JUTAWAN, TIGA DIHERET KE MAHKAMAH. Suspek yang dikenali dengan nama panggilan Shiya, Is dan Jin akan ditahan reman selama sebulan bermula esok bagi membantu siasatan pihak polis. Sebarang maklumat dan informasi dari orang awam, sila hubungi. 03 XXXX XXXX.

    Adhan lipat dan letakkan ke atas meja, dia geleng membaca muka depan surat khabar hari ini. Dah jadi macam tradisi setiap kali datang bulan mulia tuntutan agamanya itu, pasti ada kes2 seperti ini berlaku. Yang menghairankan, setiap kali tangkapan dilakukan, suspek hanya akan ditahan reman selama sebulan, kemudian dibebaskan. Pada tahun berikutnya, kejadian yang sama berulang. Mangsa yang berbeza, tapi tiga orang suspek yang sama. Adhan keliru. 

    “Bang…” seorang wanita sarat mengandung keluar dari dapur berjalan perlahan ke arahnya. 

    “Kia, kan doktor dah pesan, awak tu bila2 masa je boleh due, janganlah banyak berjalan.”

    Rizkia duduk di sebelah suaminya. Dia senyum kelat, sambil tangannya laju mengurut perlahan perutnya yang dah membulat ke depan. Seraya Adhan turut membantu mengurut perlahan dua kaki Rizkia. 

    “Abang…esokkan hari pertama. Abang lupa ke?”

    “Abang tak pernah lupa Kia. Awak dah niat sebulan?”

    “Boleh ke bang niat sebulan?”

    “Niat sebulan tu sah, tapi sebagai langkah berjaga2, diharuskan niat setiap hari takut awak terlupa je.” Adhan memicit bahu isterinya pula. Rizkia mengeluh lega.

    “Abang, tahun ni kan, saya rasa macam nak buat kenduri.”

    “Kenduri apa?” Adhan kerut dahi.

    “Ni, sambut baby nak keluar ni” Rizkia tersenyum lebar, sambil matanya galak, tangannya setia mengusap perutnya. Adhan turut tersenyum. 

    “In Sha Allah, kalau ada rezeki nanti abang uruskan. Awak berehatlah.” Adhan bingkas.

    “Abang nak pergi mana?”

    “Eh, kan esok hari pertama, abang nak bagitau dekat anak Pak Cik Bul tu supaya bersedia nanti takut dia terlupa.” Rizkia leretkan senyuman.

    “Ha, yelah. Hati2 bang.”

    Rizkia mencium tangan suaminya, Dia bingkas ke dapur semula. Hempaskan punggung ke kerusi kayu yang dah dilapikkan bantal kusyen. Leka dia mengupas bawang, pintu dapur diketuk berulang kali. Belum sempat dia memberi sebarang respon, tiga orang kanak2 meluru masuk ke dalam.

    “Assalamualaikum!” mereka bertiga memberi salam hampir serentak. Rizkia mengucap panjang.

    “Waalaikumsalam, apa kamu bertiga ni, nasib baik ibu takde sakit jantung, main terjah je.” Rizkia mengurut dada mengurangkan gusar. Tiga kanak2 tadi masing2 duduk mengelilingi Rizkia.

    “Ibu…ibu. Betul ke esok dah start tak boleh makan? Tak boleh minum?” soal seorang perempuan yang paling kecil. Rizkia tersenyum, tangannya masih setia mengupas bawang.

    “Ya Mina, esok dah start. Mina dah berlatih dah sebelum ni?”

    “Ala…praktis baru sehari,” kanak2 lelaki yang lebih besar dari Mina mencelah.

    “Abang Firash dah ready?” soal Rizkia. Kanak2 lelaki tersebut senyum lebar. Dia angguk bersungguh.

    “Dia bohong bu, dia pun baru berlatih sehari macam Mina jugak” mereka bertikam lidah. Rizkia menggeleng.

    “Hey, dah2. Ini yang ibu tak suka. Bergaduh depan rezeki. Macam mana ni? Esok dah mula nak buat ibadah, hari ni buat kesalahan lagi? Bergaduh sesama saudara. Satu talian darah pulak tu. Isyh, Tuhan tak suka. Mintak maaf lekas.” Kedua2 Mina dan Firash muncung. Rizkia pandang keduanya. Mereka cepat2 bersalaman dan berdakapan. Kemudian berbual seperti biasa. Rizkia berkalih ke seorang lagi kanak2 perempuan di sebelahnya yang dari tadi senyap, tapi tangannya ringan membantu mengupas bawang.

    “Rahima, senyap je. Kenapa?” soal Rizkia. Kanak2 perempuan tadi hanya menggeleng. Dia yang paling tinggi antara ketiga2 kanak2 di situ.

    “Ibu! ibu!” Mina menjerit bersungguh. Tetapi setelah mendapat jelingan tajam dari Rahima, dia senyap. Rizkia tahu, Rahima ada benda yang nak diberitahu, mungkin dia segan nak nyatakan sekarang ini.

    “Rahima? Bisik dekat telinga ibu.” Rizkia menguntum senyum. Pada mulanya Rahima masih agak2 dan ragu2, kemudian dia bergerak mendekati Rizkia dan membisikkan sesuatu. Firash dan Mina berpandangan sesama sendiri. Rizkia hanya tersenyum, sekejap dia menutup mulutnya dengan tangan, kemudian dia menggangguk. Usai urusan rahsia Rahima, dia menyambung mengupas bawang. Dia faham sekarang. Rahima kembali duduk di tempatnya tadi.

    “Ni, ibu nak pesan. Kamu bertiga kena mainkan peranan yang sangat penting untuk satu bulan ni. Dengar betul2 apa yang ibu nak pesan ni.”

    Ketiga mereka memasang telinga.

    “Sepanjang satu bulan ni, ada tiga fasa. Jadi, ibu nak hadiahkan satu fasa pada setiap orang dari kamu. Rahima, fasa yang pertama, Firash fasa yang kedua, dan Mina,” Rizkia sempat mencubit pipi kembung kanak2 perempuan yang paling kecil itu. “Mina fasa yang terakhir.”

    “Kenapa ibu bagi kitorang fasa2 ni?”

    “Sebagai peringatan, sebagai kayu ukur, dan sebagai hadiah.”

    “Ibu…kayu ukur tu apa?”

    Rizkia tergelak kecil. Dia sambung bercerita.

  • Bismillah. Assalamualaikum w.b.t. Aku tau korang marah kat aku. Here, have some cats and dogs photos instead.

    Ok *hulur tisu. Lap air mata tu dik, jgn nak nangis sangat. Aku dah buat comeback ni. Ok ni aku bagi alasan2 yg agak munasabah *agaklah.

    1. Aku busy study

    2. Aku baru habis final exam dua minggu lepas

    3. Laptop aku buat hal (Browser Chrome corrupted) Torch plak baru semalam aku betulkan. So skrg dah ok. Itupun kena jampi2 sikit. Usap2 laptop sikit, cakap sayang2 jangan kau marah *erk, geli je. Dahlah lama tak update, datang2 je buat lawak subliminal sexual content. Urgh, grow up.

    4. Aku pemalas.

    5. Aku ada banyak keje lain selain update blog

    6. Aku ada instagram @the_roshad yang aku kerap update dan lebih senang berbanding blog yg kena on laptop bagai. (buat hal lagi kang laptop ni bila kena bash camni)

    7. Aku dah takde idea nak letak alasan apa lagi.

    Ol n ol, sebagai owner blog yg tak bertanggungjawab seperti aku, dengan sukacita nak ucapkan Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. (bolehla, buat welcome post Ramadhan ke 14, WEH? Serius dah separuh Ramadhan?!) Semoga korang diberikan keberkatan di bulan mulia ni, semoga puasa penuh, segala amalan dilipat kali gandakan ganjaran pahalanya. 

    Aku ada banyak gila benda nak share kat korang, tapi tak tahu nak mula dari mana. Nanti akan ada banyak lagi entry menyusul k (In Sha Allah) Entry Pop Juice pun dah berhenti sampai bulan 3 je, alahai. 

    So, first of all. Aku dah habis semester 2 dekat Uni. So tinggal 4 semester lagi. Kejap je kan dah habis first year. Final exam was ok, ada killer paper, ada yg mmg nak tercabut kepala otak, oh talking bout kepala otak. Rambut aku dah panjang tau. Panjang as in. 

    Sebelah kiri tu Shafik, dan kanan tu Pip. Yg tgh tu Eyebag Monster

    Selain study yang parah hectic, aku ada join program. Dinner kolej bulan 5 hari tu. Aku merangkap TKP (Timbalan Ketua Pengarah) and it was frickin awesome! Sorrylah, aku ada gambar2 ni je dalam laptop. Yg lain dalam handphone, tak sempat transfer lagi.
    Poster Rasmi Malam Integrasi Highlanders
    Timbalan Ketua Pengarah, Ketua Pengarah, Ketua Post Program
    Oh, dan aku tak payah cakap banyak, kalau korang nak tengok (thanks to Pusat Komunikasi Korporat) here’s a full video of the event.
    (Sorrylah kalau korang nampak any flaws tu. Harap dimaafkan, lagi2 kepada penghuni Kolej Ibrahim Yaakub. Dey, bukan senang nak organize dinner ni ok. Lagi2 yg handle ni 80% bdak2 first year. Respect!)

    Other than that, last month was supposed to be pack with signature entries like the annual Akir Tribute. Al-Fatihah
    and oso! Aku sampai takde masa nak wish HAPPY BIRTHDAY to mine truly blog Anasyg. Selamat Ulangtahun ke ENAM! Wah dah 6 tahun aku blogging ea. Kalau pasang AdSense ni mesti dh kaya raya boleh bagi duit raya kat korang. Hah! Gatal nak mintak lettew jap lagi. Hadiah bday blog ni mana? Haha.

    So this compact entry would like to thank you still to all readers yg tak putus2 datang jenguk blog ni walaupun takde orang yg jawab salam korang. Sedeyh. And to those who’d prayed for my health and study and life and anything, thank you. Cause I still remember praying for this very moment I’m living now, couldn’t be more grateful than this. Alhamdulillah. 

    Last but not least, Selamat Menyambut Ramadhan Al Mubarak to all Muslims around the world. Tinggal separuh bulan je lagi ni, If you guys in the right lane, istiqamah, and if you don't but willing to change? Godspeed. :)

    p/s: comment chugais punya instagram account in the comment below, In Sha Allah kalau berkesempatan, nanti aku pg follow.
  • Melayang buku tebal yang bertulis LOGO sebagai tajuk utama tu. Entah mana buku tu mendarat. Im suak rambut. Berpeluh, panas, bahang malam sampai ke tengkuk. Dia hempaskan badan atas tilam. Sekilas menarik paparan gajet ke muka, seraya baling gajet tersebut ke lantai. Berterabur, bersepai pecah isi gajet. Roman Im langsung tak menyesal berbuat demikian. Puas hati. Gajetnya dah berhenti berdering, bergetar, menerima pesanan, dan segala macam tindak balas yg sebuah gajet boleh lakukan.

    Im mendengus kasar. "Sial la! Spoil mood aku nak buat keje malam2 mcm ni"

    Pintu dikuak dari luar. Syadan melangkah masuk. Terlihat kawan sebiliknya yang masam mencuka, dia hanya geleng perlahan. Kaki Syadan tersepak gajet Im yg dah terlerai satu bahagian ke satu bahagian. 

    "Dulu sebelum dapat pinjaman, bukan main kau ikat perut sampai tiga empat minggu nak menunggu sampai pinjaman masuk," Syadan tunduk, kutip satu2 bahagian2 gajet Im yg berterabur atas lantai. "Bila pinjaman dah masuk, laju je kau beli handphone ni. Baru guna tak sampai dua bulan dah baling buang kat lantai." Syadan sambung membebel. Dia menoleh Im yg dah duduk atas katil. "Apsal kau malam ni?" tangannya masih rancak mengutip baki 'sampah sementara itu'.

    "Biar jelah situ, aku tak suruh kau kutip pun" jelas suara Im.

    "So? Nak suruh sapa kutip?"

    "Nanti aku kutiplah sendiri"

    "Kenapa buang kalau tau nanti nak kena kutip balik?"

    "Yang kau ni masuk2 je nak membebel apsal?"

    Syadan letak semua bahagian handphone Im atas katil.

    "Nur ke?" dua patah dari Syadan.

    "Ah, sapa lagi!" bentak Im.

    "Dulu time belum couple, separuh mati kau mengayat dia, tabur segala macam janji manis kata nak kekal sampai ke jinjang pelamin, nak halalkan perhubungan, nak bina masjid indah2 lah, haram jadah apa lagi ntah kau janji dengan dia."

    "Kau tak faham la Dan, kau bukan pernah couple pun"

    "Tapi aku ada contoh paling bagus dalam percintaan ni" Syadan duduk di katil dia. Im kerutkan kening.


    "Parents aku" Im mencebik. "Orang dulu2 dia tak byk harta, so diorang syg nak buang kalau harta benda diorang rosak, diorang akan baiki sampai boleh pakai semula. Diorang jaga sampai betul2 harta benda diorang tu dah tak boleh guna lagi. Baru diorang buang. Kalau boleh jadikan benda lain utk kegunaan diorang, diorang akan recycle." panjang lebar Syadan membebel.

    "Aku bukan orang dulu2, aku orang2 sekarang"

    "Sebab tu satu hubungan kau pun takde yang kekal. Kau rasa masalah dalam perhubungan kau tu tak boleh dibaiki, ,kau fed up, kau dah penat nak selesaikan masalah yang sama, berulang2 kali, so kau buat keputusan yg semua org akan buat. Cari jalan keluar yang paling simple, putus"

    Im suak lagi rambut panjangnya ke belakang. Kulit dia yg putih cerah dah merah padam menahan marah.

    "Setiap kali contact, setiap kali text or call, kitorang akan gaduh, EVERY FUCKING TIME!"

    "Itu baru couple. Kalau kau betul nak jadikan dia yang halal, kau akan nampak muka dia setiap hari dekat rumah. Setiap pagi, setiap tengahari, setiap malam, setiap hari. Every, fucking, time." Syadan sengih memerli Im kembali.

    "Aku stress, assignment aku lagi, program fakulti, program pusat lagi, byk keje aku kena handle,, aku busy gila. Kau pun tahu kan. Mana nak layan dia lagi..." Im belek bahagian2 gajetnya yang dah berserakan atas katil. "Dia tak pernah ke nak faham? Susah sangat ke nak faham?"

    "Busy ialah perkataan paling bangang utk korang gaduhkan dalam perhubungan." Im pandang Syadan yang menjadi kembali serius. "Dia pun student kan?" soal Syadan pendek, Im angguk. "Basically as a student kau pun tahu dia pun ada kelas kan?" belum sempat Im balas, Syadan sambung. "Kau tau dia ada program kat Uni dia? Kau tau dia ada whatever keje yg dia kena handle? Program fak ke? Program pusat ke? Kau tau keje2 dia yg dia kena siapkan sebelum due, tests? quizzes? assignments?"

    Bilik 614 itu menjadi senyap sekejap. Im bernafas berat. Syadan hanya memandang kawan sebiliknya dengan pandangan polos.

    "Siapa yg kerap mesej kau? Yang selalu bagi wish good morning la, jangan lupa lunch la, good night, segala jenis selamat lah, siapa?" Syadan tahu jawapannya. Im tak balas. Seakan tertunduk dengan kesalahannya yang ditebar besar oleh Syadan. "Siapa yg selalu start texting dulu. Kau atau dia?" Syadan sedikit tegas.

    Kali ni hanya mulut Im yang menggerakkan perkataan 'Nur'. Im tersedar-ngadah. Dia betulkan kembali satu bahagian ke satu bahagian gajetnya. Selepas semuanya kembali bercantum, Im hidupkan gajetnya. Nasib baik masih berfungsi. Ditenung lama gajetnya sebelum memandang Syadan.

    "Dan...so sekarang? Kau nak sedarkan aku yg ni semua salah aku jugak?" Im seakan masih tidak mengalah. Syadan berdiri tegak di depan Im. Terdongak Im melihat kawannya itu.

    "Itu bukan salah kau, tapi ego kaula bodoh."

    Im tertelan lidah sendiri.

    Inspirasi cerpen Kopi O Break Up karya Faiz Abidin
  • Assalamualaikum guys, taknak byk cakap, so here are 10 Pop Juice songs for March. Enjoy

    1. Sam Hunt - Take Your Time
    Published on Mar 13, 2015

    2. Zara Larsson - Uncover (Vevo DSCVR)
    Published on Mar 16, 2015

    Official Music Video Published on Jan 20, 2015

    3. Meghan Trainor - Dear Future Husband
    Published on Mar 16, 2015

    4. Olly Murs - Seasons
    Published on Mar 15, 2015

    5. Carly Rae Jepsen - I Really Like You
    Published on Mar 6, 2015

    6. Hozier - Someone New
    Published on Mar 2, 2015

    7. Ella Henderson - Mirror Man
    Published on Mar 8, 2015

    8. The Script - Man On A Wire
    Published on Mar 8, 2015

    9. Tori Kelly - Nobody Love (Vevo DSCVR)
    Published on Mar 23, 2015

    Official Music Video Published on Feb 26, 2015

    10. Jennifer Lopez - Feel The Light
    Published on Mar 20, 2015

    This song was published on Feb, sepatutnya masuk carta bulan lepas. Sorry I missed this one out.

    Iggy Azalea - Trouble ft Jennifer Hudson
    Published on Feb 27, 2015

    Personal Favorite of the Month
    I Lived Performed by Glee Cast
    This is definitely my favorite pick of the month. Glee has ended last week, I still haven't got the chance to watch the full finale episode yet, so later when I do, I'll brag about everything you need to know about Glee. pinky promise :)
  • Assalamualaikum guys. As promised, (Yay! I keep my words real) Here is the top 10 recently released (February 2015) Music Video dat I found on the internet. LOL. As usual, I did not arranged them in order of my favorable, just the way which I found first ya. Enjoy the list guys :)
    1. Sam Smith - Lay Me Down
    Published on Feb 5, 2015

    2. Florence + The Machine - What Kind Of Man
    Published on Feb 12, 2015

    3. Madonna - Living For Love
    Published on Feb 6, 2015

    4. Rihanna and Kanye West and Paul McCartney - FourFiveSeconds
    Published on Feb 3, 2015

    5. Cheryl - Only Human
    *Unfortunately I can't attach the actual video clip here, so here's another clip of the same song. 
    Acoustic Version Published on Oct 28, 2014
    Official MV Published on Feb 3, 2015

    6. Marina and The Diamonds - I'm A Ruin
    Published on Feb 5, 2015

    7. Arianna Grande - One Last Time 
    Published on Feb 15, 2015

    8. Taylor Swift - Style
    Published on Feb 13, 2015

    9. Imagine Dragons - Shots
    Published on 12 Feb, 2015

    10. Calvin Harris - Pray To God ft HAIM
    Published on Feb 10, 2015

    These two released their lyric videos last month which I put them on previous list. Alas, they published the Official Music Video this month. So hurray! :) 

    11. Avril Lavigne - Give You What You Like
    Published on Feb 10, 2015

    12. Kelly Clarkson - Heartbeat Song
    Published on Feb 5, 2015

    Personal Favorite of the Month :)
    Sia - Chandelier (57th GRAMMY) ft Maddie Ziegler and Kristen Wiig
  • Assalamualaikum. 

    When you grow old enough to understands problems around you, you'll tend to stress out. Macam aku, kadang2, masalah tu bukan resolves around aku pun, tapi aku yg menggatal fikir sambil pintal2 rambut. *eh, mcm sensual je. Anyhoo, here is a list, of how I handle stresses, tak kiralah at work, time study, kat rumah ke, with family, with ma cousin, with friends, or all by myself. *queue lagu All By Myself by Charice.

    Number one stress relief was actually circle back to ur God. Amik wudhu, solat taubat, solat hajat, solat sunat tahajud etc. Baca Al-Quran, berzikir, and all that. Yg ni mmg tak payah tunggu aku azankan kat korang, korang dah tahu sendiri rite. :)
    Now, this one right here was something that everybody voted as a Number One thing to do when we're stressed out.
    Yup, you eat. Sama macam semua org yg jadikan makanan sebagai therapy, I eat all the food as well. When you're stress, your stomach tends to feel very upset, thus, you eat. *hypothesis I came up just a few seconds ago.

    Apart from eating, I drink. I drink tea. Like how I rubbed it onto everyone's faces two to three posts before, I am not a coffee person, so I drink tea a lot, like a lot. Mcm org yg coffeeholic, I'm a tea people. So, tea does best with me. Kalau coffee is high in anti-oxidant, tea is high in anti-depressant. *also a fact I came up just a few seconds ago. Look at ol these people drinking teas with style.
    Kalau drink tea saja pun tak jadi, I'll tag along with watching good movies, or listening to good musics. I won't put reading good books, sbb mmg aku dah lama tak beli dan tak baca buku/novels, sbb yg ada sekarang pun tak habis baca lagi, ada lebih kurang lima buku yg tersadai atas meja. Whenever I want to flash open the cover page, laptop menangis, "Anas...book no important than facebook. Book can wait, blog need updates" *LOL.

    But then, nan hado jugak aku update blog ni. Some good movies yang aku still ulang2 tengok seperti, We Bought A Zoo, Life of Pi, Water for Elephant, Stepmom, The Impossible, Snowpiercer, About Time, The Vow, Morning Glory, The Help, Big Fish, even Confession of a Shopaholic pun considered as one of a success movie. Some other title yg aku rasa byk sgt kalau aku nak list kan, amongst them, when I narrow it down, semuanya mesti ada message of humanity or at least something yg sentimental or heavy on the emotional side. sob2, that's just me.
    On one hand above are the list of good movies I watched, on another, here are some sentimental songs yg aku dok repeat all time. Denial by The Saturdays, Battle Scars by Guy Sebastian, Mirror by Justin Timberlake, In Heaven by JYJ, Forever Always Wishing by Rox, Painkiller by SPICA, Someone Like You by Adele, I Was Here by Beyonce, I Can't Break It To My Heart by Delta Goodrem, I'm A Crazy Girl by Kim Bo Hyung and tonnes more. Mmg tak habis list aku ni. Oltogether, semua lagu2 ni ada vibe sedih, fun, sing-a-long kinda thang, and ofcourse sedap kat telinga aku.
    Jangan carut aku kalau lagu fevret korang macam lagu Gila by Stacy tak termasuk k, pfft.
    Recap: So praying and eating was the first thought, followed by drinking tea, listening to good musics, watching good movies, so what then? Before I go to my utmost favorite thing to do when I'm stresses out, here are some honorable mentions for ya guys.

    Honorable mentions:
    -Cooking, albeit havin so little motivation to cook i.e PEMALAS! I do found a little peace in cooking.
    -Singing. (kenapa masuk honorable mentions?) LOL, I sing like all the time. Bet ya guys agreed with this one as a therapy dincha?
    -Shopping. (Like..who doesn't, duuuh)
    -Hanging out with best friends (or for me dapat borak dgn my beloved cousins pun dah ok, spill everything in three to four-hours meeting)
    -Clean the house, or clean my room. Aha, ini mmg sangat rare lah nak tengok aku buat. Cause ni mmg kena tunggu aku betul2 motivated plus stress tahap 93 baru aku buat.

    And the last but-surely-they're-dozens-of-things-to-do to relief my stress is:

    Taip sampai 44 draft dalam blog *termasuk my other blogs, dan keep it for my own reading. Hahaha. (lawak hambar). Yup, itulah salah satu cara paling berkesan dan efektif untuk aku release tension, dan relief stress. Type it all out in blog, but for me to hit the publish button? Haha..you wish. So folks, there you have it, things you ought to know of how I handle my stress. Terima kasih sbb berkorban nak baca sampai habis. Bummer sbb blogwalking tak masuk senarai. Ahaha. (gelak hambar)]
    Full title tu semua kena censored because of surprise element it holds and also plagiarism. :)
    p/s: Aku tau bday kau esok, tapi aku nak jugak jadi orang first wish bday kau. *nampak tak aku calon sahabat ke Jannah gitu. Selamat hari lahir Paan. Kawan rapat masa Dip, dan skrg jadi kawan baik je, mana pergi rapat? Well, dah takleh rapat ngan dia sbb dia dah jadi Menteri paling busy kat UPM! Hahaha. Semoga Allah memberkati hidup kamu dan semoga kamu diberi kesedaran yg kamu itu mempunyai sebuah blog yg sy jarang2 lihat kamu ngupdate blog itu. Sekian. *apply water to burnt area. Tq.
    Ha kau, takleh nak besar lagi kan gambar kau. Ini gambar kenang2an sebelum kau meningkat dewasa. Erk, ayat lapik xnak cakap yg kau dah kembang mcm pau. Eh sorry tercarut. Haha.