• Violet Kuning : Siri 1


  Satu dua patah kata: Mcm semua benda yg ada pro dan kon, yin dan yang, hitam dan putih. Aku pilih warna Kuning dan Violet.

  Aku ibarat kanak2 yg tergunta-gunta. Mencari tali utk berpaut. Aku tak jatuh, tapi aku tak juga terbang jauh. Aku cuma terapung antara dua isi. Satu isi langit, dan satu isi bumi. Aku berada di tengah2. Dan kau…kau macam Matahari. Aku nak capai kau, tapi aku boleh terbakar. Aku nak mendekati kau, tapi aku boleh rentung. Sinar kau tu, lidah barat kata…seductive. Aku suka, tapi merosakkan diri aku sendiri.

  Kalau boleh aku nak stamp marked kau. Supaya kau jadi milik aku, tapi tak boleh. Sbb kau masih memainkan peranan besar utk tebarkan sinar terang kuning oren kau pada sejumlah orang-orang penting sekeliling kau. Takkan aku nak tekup kau dalam balang kaca pulak?

  Tapi..bila aku fikirkan balik. Mungkin aku boleh cuba. Bukan cuba utk tekup kau dalam balang kaca. Aku nak cuba utk hidup dalam peranan kau. Kau kan pakar dalam berikan sinar kuning campur oren kau tu. Adakala aku nampak sinar merah dari kau. Apa maksud kau dgn sinar merah tu ye? Utk org tertentu ke? Adakah aku dalam golongan org2 tertentu tu? Aku harap aku boleh jadi.

  Peranan paling kecil pun boleh. Sebab sekurang-kurangnya, aku berada dalam lingkungan yg mendapat peranan kau. Kau faham kan maksud aku? Itu cuma sisi ungu aku. Kau tau sisi ungu? Sisi non-realistic. Sisi khayalan. Sisi too good to be true. Nak tau sisi nyata aku macam mana? Nanti aku beritahu kau. Buat masa sekarang ni, aku harap aku boleh berselindung di sebalik satu dinding konkrit yg sangat tebal, tapi ada satu peeping tom. Agar nanti bila aku terasa rindukan kau, aku boleh lekatkan mata aku pada lubang kecil tu, dan tunggu kau pancarkan sinaran kau. Dan aku? Jadi org paling bahagia tika moment itu berlaku. 

  2 comments → Violet Kuning : Siri 1

  1. wow, ayat sastera..

  2. bang ngahhh pandai bersasteraaa. tapi dikkk ngah cuba gak faham. puitis sgat ayat niii!!! (: