• The Chocolate Guru : Just Jelly


    Psst: Dah datang dah Chocolate Guru ni. Nama dalam kad pengenalan? Nutella bin Coklat Hazel. Nama panggilan: Cikgu NU. haha, gurau je. Segmen baru ni. Nak join? Tak dapat hadiah pun, tapi kalau baca, insyaAllah boleh try buat kat rumah apa yg Anasyg eh... Cikgu NU ni buat kat rumah dia.

    Tengok dulu gamba ni. Pastu nnt Cikgu NU terangkan camne nak buat.


    Nama dia Jelly. Senang je. Alah, ta sampai 30 minit da boleh siap menda alah ni. Gi mana2 kedai, cari serbuk Jelly Segera tu. Cikgu NU guna yg ni. Ada beberapa perisa, cam laici, oren ngan strawberry kalau ta silap.

    Camne nak buat?
    #Pergi sediakan periuk yg saiz ta berapa kecil, dan ta berapa besar. 
    #Masukkan air. 1 liter. -ala 2 botol air mineral yg botol kecik tu. Hah, kasi masuk. 
    #Tunggu sampai air nak mendidih, tuang sikit2 serbuk Konyaku korang tu. Ingat! Sikit2. Korang bukannya masuk Komanwel, nak berlomba2 masukkan cepat2 buat apa. Sorry, Cikgu NU memang cenggini, biasalah cikgu katakan. Dulu nak jadi tenaga pengajar AF ta dapat, sebab over kemaen. So, kanak2 lepas da masukkan habis semua serbuk jelly tu. 
    #Tunggu sampai naek bau (Motip?) sambil korang masukkan serbuk ke dalam periuk yg tengah menggelegak tu, pastikan kacau perlahan2 serbuk yang tengah hancur tu.
    #Masukkan setitik pewarna cap Star Brand tu. Merah ke kuning ke, hijau ke kelabu ke, skati korang la.
    #Biar sampai betul2 hancur, then kacau sampai takde buih plak. Bila dah rasa cam penat nak kacau-boleh penat? 
    #sediakan awal2 ea bekas dan apa yg korang nak masukkan dalam bekas tu. 

    Kalau macam Cikgu NU, kiwi, nata de coco, nanas kiub, kalau boleh masuk epal sebiji, ke jambu air ke, masuk je. Korang yg buat jelly tu, bukan dia yg buat korang. Bekas yg Cikgu NU guna ni recycle daripada zaman mak Cikgu NU muda-mudi lagi tau. Bekas buat kuih Kasui- tak tau kuih apa? Pergi google la dik. So, bekas kecik2 comel2, dapat la banyak2. Kan -kan?

     

     

     

     

    Cara Cikgu NU: Pastikan korang sediakan bahan2 nak letak sekali dalam bekas tu awal2, sbb nnt takyah kelam kabut baru nak letak sedangkan jelly korang dah masak. Ingat! jelly tu time panas je dia dalam liquid-form (motif speaking?) bila dah sejuk, dia jadilah Jelly. adoi korang ni. Oh, jangan lupa jugak, kalau korang ni dah pemalas habis dah, tanak masukkan apa2 buah or pewarna, serbuk tu dah ada perisa dah. -dasar pemalas la korang ni- isyh2.

    #Lastly sejukkan kat bawah kipas (tak digalakkan masuk dalam peti sejuk on-d-spot ya) lepas beberapa minit, then sejukkan dalam peti sejuk untuk sejam. (kalo da ta sabar sangat, ngapkan aje)

    Oklah, Cikgu blah dulu. Nanti kalau ada makanan segera laen yg senang dan mudah nak disediakan, Cikgu NU mai lagi na. (motif cakap utara?) Bai bai. 

    7 comments → The Chocolate Guru : Just Jelly

    1. wah, depa speaking utara laa..hehe..tgk pic ni buat thin lapar memalam ni..hehe..dah disejukkan dlm peti mesti lagii sedaappp...nata di coco!!!..

    2. hehe- saja nak try cakap utara- yup nnt lagi sedap

    3. trngin lak nak try
      heheheheh ko la wat tuk aku

    4. @sap: sila update blog ko -mana mana mana> oh, nnt kalo ko datang raya umah ak, aku watkan ea

    5. Nutellllllllllllllllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa >o<

    6. gajin nye...bagus ni wat adik ipar ni...

    7. @A.F.A: hehe- boleh2 rajin sngat (^^,)